Начало Партньори Контакти Поверителност English

13-то издание

Конкурс Наградите на БАИТ за 2023 г.

Кандидатствай

Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2018 г.

Начало » Новини » Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2018 г.

28.02.2019

Церемонията по награждаване на победителите се проведе с участието на Президента на Република България Румен Радев

 

 

На официална церемония вчера бяха отличени победителите в отделните категории от конкурса „Наградите на БАИТ” за 2018 г.

Президентът на Република България Румен Радев връчи Наградата за специален принос на Дарин Маджаров, създател на Уча.се – образователна платформа с над 14 000 видео уроци и тестове по всеки предмет от 1-ви до 12-ти клас. Уча.се се ползва от над 500 000 ученици и учители, които са изгледали над 40 000 000 видео урока до момента.

Маджаров завършва с отличие Априловската гимназия в Габрово, след което продължава своето образование в чужбина. По това време се заражда идеята му за образователна платформа, която да е в помощ на учениците, и записва сам над 550 видеа. След като интересът към Уча.се нараства, младият предприемач се завръща в България, за да развива проекта.

„Индустрията на информационните технологии е решаваща за развитието на всички останали сектори – от промишленост, селско стопанство, до туризъм и образование. Генерираните в IT-сектора идеи са изключително важни за нашето развитие – без него няма иновации, а те са ней-ефективният стимул за висок и устойчив икономически растеж, особено в наши дни, когато растежът става заложник на демографията, заяви президентът Румен Радев. Президентът посочи, че Уча.се онагледява всички важни принципи за съвременното образование – достъпност, нагледност, адаптивност, разрастващи се елементи на интерактивност и висока мотивация за учениците.

Председателят на УС на БАИТ Огнян Траянов посочи, че конкурсът показва измеренията на постиженията през изминалата година в българската дигитална индустрия. Удовлетворението идва, когато проектите, които сме развили, се използват или за повишаване конкурентоспособността на предприятията или за облекчаване на живота на гражданите и цялото общество, добави Траянов.

 

Победителите

 

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова връчи наградата в категория „Държавна администрация“. Тя беше присъдена на Министерство на туризма за Платформа за подаване и обработка на исканията за получаване на услуги и разрешения посредством безплатна удостоверителна услуга.

Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката, връчи наградата в категория „Компания-новатор в използването на авангардни ИКТ решения“. Отличието беше присъдено на „Максима България“ ЕООД за проекта „Безпилотни каси“ в магазин T MARKET.

Евродепутатът Ева Майдел връчи наградата в категория „Компания с най-голям принос за популяризиране на имиджа на българската ИКТ индустрия по света“. Победител е Мобайл Системс ООД, чиито приложения се използват от 500 млн. потребители в световен мащаб. За впечатляващото постижение компанията получи и допълнителна награда от Ева Майдел – пътуване до Брюксел и посещение на евроинституциите.

Победители в категорията „Журналистически принос“ са Флора Велчева и Добромир Видев от Българското национално радио, автори на поредицата „Разкодирано“. Наградата им беше връчена от Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на СОАПИ. В тази категория беше връчена и поощрителна грамота с фокус върху регионално ИКТ развитие на Магдалена Тодорова от телевизия „Черно море“.

За трета поредна година ученик е победител в категорията „Младежка награда“. Енчо Шахънов от Технологично училище "Електронни системи" към ТУ-София спечели с проекта си “Система за локализиране на хора”.

И трите номинирани проекта в категорията са с голям потенциал и младежите получиха допълнително поощрение от компании-членове на БАИТ. Йордан Цветков, ученик в МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив получи Индивидуален план за обучение и участие в Менторската програма на Некст Лаб и IoT устройства от Алтерко Роботикс. Николай Станишев, студент в ТУ-София получи награда от ERP.BG – Двудневен курс „Управление на лични данни (GDPR).

Победителите в останалите категории са:

Образователна награда – Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас. Наградата се присъжда за успешната реализация на проекта, който  е резултат от сътрудничеството между общината, компании от ИКТ индустрията и университетите в Бургас.

Общинска администрация – Община Варна за Електронна система на фонд „Култура“. С внедряването на системата се постига публичност в работата на администрацията и прозрачност при изразходване на публични финанси.

StartUp Компания - ШКОЛО ООД за SHKOLO. Платформата за дигитално управление на образователни институции се използва от 1/3 от българските училища.

Успешен български ИКТ продукт - Мобайл Системс ООД с офисния пакет OfficeSuite, който има над 300 милиона инсталации.

Значителен корпоративен ИКТ проект - Методия AД за Utility Suite for Dyce Energy. Мащабният проект е разработен за B2B ютилити компания, независим доставчик на газ и електричество на британския пазар.

 

Предметни награди

 

Победителите във всяка категория получиха поименни плакети и грамоти от БАИТ, както и предметни награди, предоставени от партньорите на конкурса. Всеки от отличените ще може да си закупи книги по избор с ваучер на стойност 100 лв., осигурен от Сиела Норма. Като официален партньор на БАИТ, СуперХостинг.БГ предостави на победителя във всяка една категория, хостинг и домейн за една година. Предметни награди за победителите предоставиха и Солитрон България - всеки отличен получи една от изброените награди - таблет Lenovo, LED монитор ACER или смарт часовник Xiaomi. Носителите на наградите вече разполагат и с очила за виртуална реалност, предоставени от Борика АД.

Победителите в конкурса бяха избрани сред 120 регистрации от 97 личности, компании и институции.

За 8-ма поредна година кампанията и церемонията за Наградите на БАИТ за 2018 г. са под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Конкурсът и церемонията за връчване на „Наградите на БАИТ” за 2018 г. се провеждат с подкрепата на:

Златен спонсор: А1 България

Сребърни спонсори: ДАТЕКС, Електронен подпис B-trust, Уникредит Булбанк, Суперхостинг.БГ и Поликомп

Бронзови спонсори: Сиела Норма, Индустриален и логистичен парк – Бургас, Солитрон България и Sofia Airport Center

В партньорство с: БТА, БНР, БНТ, TechNews, ICT Media, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Национално сдружение на общините в Република България, Eleven, бгПРЕДПРИЕМАЧ, b2b Media, Sofia Tech Park, Национален център за безопасен интернет, Innovation Starter, Junior Achievement България, LauncHub Ventures, Smart News, NewBusiness.bg, Pixel Media и Българска стартъп асоциация.

Новини

28.02.2024

Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г.

На официална церемония снощи бяха отличени победителите в отделните категории на Наградите на БАИТ за 2023 г. Христо Борисов, главен изпълнителен директор и основател на Payhawk, първата...

15.01.2024

Известни са номинираните в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г.

След гласуването на журито вече са известни номинираните в отделните категории на Наградите на БАИТ за 2023 г. Имената и проектите на селектираните могат да бъдат намерени в секция Номинирани на...

18.12.2023

72 кандидатури участват в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г.

72 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в „Наградите на БАИТ“ за 2023 г.   Със 17 кандидатури като най-оспорвана в...

 

Златен спонсор

Vivacom

Сребърен спонсор

Datecs Акронис България Shelly Group Telelink Business Services

Бронзов спонсор

Ciela Norma Интер Карс България Кантек Storpool Storage

Със съдействието на bTalks

bTalks

Партньори

БНР Bloomberg TV Bulgaria TechNews Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия НСОРБ Мениджър b2b Media Sofia Tech Park ПРЕДПРИЕМАЧ Pixelmedia.bg Инженер.bg ДигиталнаИндустрия.bg БТПП Tech.Offnews.bg БСК Uchi.bg Кариери Лидер.БГ Дигитални истории Digitalk Zone4Tech DevStyler