Начало Партньори Контакти Поверителност English

11-то издание

Конкурс Наградите на БАИТ за 2021 г.

Кандидатствай

Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ 2015“

Начало » Новини » Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ 2015“

24.02.2016

Кампанията и церемонията се проведе под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев

Вчера, на официална церемония в София Тех Парк, бяха отличени победителите в отделните категории от Конкурса „Наградите на БАИТ 2015”. Президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж беше събитието, връчи Специалната награда на Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския Университет "Епископ Константин Преславски" и ръководител на Школа по математика и информатика А&Б – Шумен. Тя е подготвила едни от най-добрите състезатели по програмиране в България, и е създател е на уникална методика за обучение по програмиране за начинаещи, известна като „Спираловиден подход в обучението по програмиране“. На базата на тази методика са издадени две книги, които в момента се използват от всички български школи за подготовка на състезатели.

В речта си президентът Росен Плевнелиев апелира за ефективно прилагане на електронните решения при обществените поръчки: “Нима българските граждани отдавна не очакват пълна прозрачност в управлението на обществения ресурс. Ами сложете всички обществени поръчки на сайта, няма нужда да ги пускаме, да ги спираме и пак да ги пускаме, когато те могат да бъдат прозрачни за всички винаги и по всяко време.“ Държавният глава подчерта също, че българският ИКТ сектор е водещ в региона. Затова държавата трябва да отвори вратите си за неговите представители и да обяви информационните и комуникационните технологии за стратегически отрасъл за страната. Президентът припомни, че ИКТ секторът у нас вече е разкрил 17 500 работни места, като се очаква те да бъдат удвоени през следващите няколко години. „Това е перспектива и мотив на младите хора да останат в България", каза Росен Плевнелиев и отново посочи, че българските ИТ-специалисти са едни от най-добрите в света.

5-тото издание на „Наградите на БАИТ“ се проведе в рамките на кампанията eSkills for Jobs 2015-2016, която цели да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на електронните им умения и е насочена предимно към младежите на възраст между 15 и 25 години. Инициативата е част от усилията на Европейската комисия (ЕК) за адаптиране на европейската икономика към новата цифрова реалност. Инициативата се реализира едновременно в 24 държави на ЕС, като БАИТ е изпълнител за България.

На национално ниво инициативата обединява 9 eSkills посланици, сред които евродепутатът Ева Паунова, вицепремиерът Ивайло Калфин, проф. Николай Денков, заместник-министър на образованието и науката, Анна-Мари Виламовска, съветник в президентството, както и представители на бизнеса.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който е и посланик на електронните умения, връчи отличието в категорията Корпоративна и социална отговорност, която тази година в контекста на инициативата eSkills for Jobs е под формата на поощрителна награда за Програмиста АД. Младата компания от Пловдив за по-малко от 3 г. от създаването си успява да увеличи персонала си от 3 на 140 души, като същевременно отделя ресурс за обществено отговорна дейност, като повишава квалификацията на служителите си, участва с преподаватели в ИТ обучения, подпомага специализирани национални школи и университети за наука и технологии.

Евродепутатът и посланик на eSkills for Jobs Ева Паунова връчи Образователната награда, която тази година беше присъдена на младежите от Враца Софтуер Общество. Регионалната образователна инициатива, която в условията на висока безработица сред младите хора, висок процент на икономически емигранти в работоспособна възраст и липсата на квалифицирани кадри, в рамките на 2015 г. успява да проведе безплатен 9-месечен обучителен курс с 60 курсисти (10 от тях вече работят), както и редица курсове за ученици в средните училища. Младежите вече са привлекли и 2 ИТ компании, които дават възможност за работа на курсистите.

Другите специални гости – проф. Н. Денков, заместник-министър на образованието и науката и посланик на електронните умения, проф. К. Костадинов, също заместник-министър в МОН и Валери Борисов, заместник- министър, МТИТС връчиха награди съответно в категориите E-business на Банка ДСК за ДСК „Виртуален чек“, Държавна администрация – за проекта „Персонализирана информационна система“, реализиран в Национална здравноосигурителна каса, Общинска администрация – община Бургас за внедрена система за електронно управление, включваща 30 електронни услуги и възможност за онлайн разплащане.                   

Победителите в останалите категории са:

Студентска награда - Клуб по информационни и комуникационни технологии (ИКТ клуб) за проекта „Умна ръкавица“ – Valkyrie (Валкирия);

„Журналистически принос” – Татяна Величкова-Маринова, водеща на предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“, БНР

Бизнес иновативност – MammothDB за проекта iRate

Мобилно решение - Мобайл Системс ООД за електронната версия на английския речникOxford Dictionary of English

STARTUP компания - Алтерко Роботикс ЕООД за детски смарт часовник с GSM и GPS

Развлекателен софтуер – Хемимонт Геймс за „Виктор Вран“

Тази година евродепутатът и посланик на електронните умения Ева Паунова ще награди по един представител на победителите в 12-те категории с работно посещение в Брюксел. Отличените победители ще посетят европейските институции като в рамките на визитата ще имат възможност да проведат работни срещи на високо ниво с представители на ЕК, евродепутати и неправителствени организации, активни в оформянето на регулаторната рамка на Дигитална Европа.

Освен статуетките и грамоти, всички победители в конкурса получиха и парични награди под формата на ваучери, срещу чиято стойност имат възможност да закупят стоки или услуги от компании, членове на БАИТ.

Конкурсът и церемонията за връчване на „Наградите на БАИТ” за 2015 г. се проведоха със специалното участие на Община Пловдив  

Официална банка на наградите Уникредит Булбанк 

Сребърни спонсори: Майкрософт България и VMWare

Бронзови спонсори: Солитрон България, Контракс и Леново България

В партньорство с: БНТ, БТА, БНР, IDG.bg, Computerworld, Computer, Teacher.bg, TechNews, Digital Europe, Национален център за безопасен интернет, Националното сдружение на общините в Република България, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Sofia Tech Park, Студентска организация BEST София, IT JOBS, Junior Achievement, b2b Media, LauncHub, Eleven, StartUP, Start it Smart, бгПРЕДПРИЕМАЧ, The Founder Institute, Innovation Starter и SocialEvo.

Новини

24.02.2021

Победители в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2020 г.

За 10-а поредна година на официална церемония бяха отличени победителите в отделните категории на конкурса „Наградите на БАИТ”. За първи път събитието се проведе във виртуално студио и...

08.02.2021

Известни са номинираните в отделните категории на конкурса Наградите на БАИТ за 2020г.

След гласуването на журито вече са известни номинираните в отделните категории на „Наградите на БАИТ“ за 2020 г. Победителите ще бъдат обявени на официална церемония на 24 февруари 2021...

12.01.2021

93 кандидатури за „Наградите на БАИТ” за 2020 г.

93 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до края на срока за участие в 10-то издание на конкурса „Наградите на БАИТ“. Най-много подадени проекти има в...

 

Златен спонсор

АЛСО България

Със специалното участие на bTalks

bTalks

Сребърен спонсор

Datecs Алтерко Роботикс Апис Telelink

Бронзов спонсор

Ciela Norma Ardes

Партньори

БНР Bloomberg TV Bulgaria Digitalk TechNews Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Национално сдружение на общините в Република България ПРЕДПРИЕМАЧ b2b Media Sofia Tech Park Pixelmedia.bg Инженер.bg DevStyler ДигиталнаИндустрия.bg БТПП БСК Tech.Offnews.bg BESCO Uchi.bg СЪЗДАТЕЛИТЕ