Начало Партньори Контакти Поверителност English

9-то издание

Конкурс Наградите на БАИТ за 2019 г.

Кандидатствай

Участници

Начало » Участници» Образователна награда

Образователна награда

Знам.бе https://znam.be/

Знам.бе

Знам.бе е проект на трима ентусиасти, които имат желанието да внесат значима промяна в начина, по който децата в България изучават учебните предмети и прилагат натрупаните от тях знания извън училищна среда. В същността си проектът представлява въпросник за кариерно ориентиране, който може да бъде попълнен напълно анонимно от деца и родители. Чрез отговарянето на 24 прости въпроса, попълващият получава като резултат най-подходящата професия на бъдещето за себе си или за своето дете, според отговорите.

Около идеята се събират Ангел Георгиев, Виктор Балабанов и Иван Йонков, които определят четири свои ценности като основни за проекта - “Да бъда посветен”, “Детско любопитство”, “Смелост да съм първи” и “Заедност”. Знам.бе дава своето начало през 2019 г.

Защо въпросникът е актуален и ефективен?
Въпросите са в съответствие с популярния и утвърден пет-факторен психологически модел за личностни черти. Подходът е и в приетите рамки от Европейската комисия за ключови компетентности на бъдещето, а резултатите са обвързани с един от 18-те отрасли в индустрията, заложени като приоритетни на глобално ниво от ООН. Тези предпоставки превръщат въпросника в сигурен метод за определяне на съответстващ професионален профил в крак с времето, технологиите и текущите изисквания на бизнес средата. Обучителната инициатива предлага утвърдена и актуална за времето ни методика, която отговаря на нуждите на ИКТ и е в помощ на преподавателите в страната. Подходът на Знам.бе е подходящ за внедряване в държавните образователни институции.

Мисия
Проектът ще продължи да разраства своята дейност, като мисията на тримата организатори е да предложат нови и актуални за времето ни подходи за учене, съобразени с интересите на учениците, както и да помогнат на младите хора в търсенето на подходящата за тях професия. Професия на бъдещето, която ще бъда актуална и значима (за тях и околните) и през следващите няколко години. Знам.бе има за цел да насърчи създаването на по-добри и успешни образователни практики, както и да стимулира учителите в посока модернизиране на преподавателския им подход и фокусиране върху практическата насоченост на обученията.

Пукльовците https://thepoppals.com

Пукльовците

Вероятно сте забелязали как съвременният динамичен и високо технологичен свят се отразява върху нашите деца. Той ограничава възможността им да общуват директно (или лице в лице) и по този начин възпрепятства развитието на редица социални умения, включително уменията за работа в екип. И това се потвърждава от последното проучване на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), което установява че близо 50% от учениците в България на възраст 15 - 16г. нямат дори базови умения за работа в екип. От друга страна, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), това са ключови умения за успех в 21 век. От тях до голяма степен зависи успешното реализиране в личен, социален и професионален план на всеки от нас. Ние създадохме Пукльовците, за да решим този проблем и то чрез същите тези технологии, които до голяма степен са неговата първопричина. Това прави нашето решение уникално дори и в глобален мащаб.
Пукльовците са дигитални образователни игри, в които учениците в начален етап играят в отбори и трябва да си общуват и сътрудничат, за да напредват. Към тях е разработена и специална методика в сътрудничество с „Начална училищна педагогика“ и катедра „Специална педагогика и логопедия“ към „Факултет по науки за образованието и изкуствата“ в Софийски университет. Тя дава насоки на учителите как да развиват осем компетенции, свързани с екипната работа, а именно: кооперативност; комуникация; толерантност; емпатия; адаптивност; самоконтрол; асертивност и решаване на конфликти. В същото време игрите ни са съобразени с учебните планове и програми към МОН, което ги прави лесно приложими в училище.
Отзивите, както на децата и учителите, използващи Пукльовците, така и на редица педагози и психолози, са повече от положителни. Те често споделят с нас, че учениците стават по-чувствителни към другите; обръщат внимание на другите и адаптират своето поведение спрямо тях; опознават себе си и другите; грижат се един за друг; окуражават се да дават най-доброто от себе си; помагат си и др. Потенциалът на нашия социален ефект беше високо оценен и от „ПРОМЯНАТА“ на Reach for Change и Нова Броудкастинг Груп, където сме един от петте финалисти за 2019 г. (сред повече от 130 кандидати). А подкрепата, която имаме от българския еврокомисар Мария Габриел, ни дава увереност, че можем да променим статуквото в българската (а и не само) образователна система и да въведем в задължителната училищна програма специализирани часове за развитие на „меки“ умения.
Амбициите ни са големи. Планираме да разработим ситуационните тестове – игри, които да позволят на учителите да оценяват уменията за работа в екип на своите ученици и да проследяват тяхното развитие във времето. По този начин ще могат да се идентифицират и различни дефицити у децата, за които да могат да се вземат навремени мерки. Също така планираме да автоматизираме анализа на екипната работа чрез изкуствен интелект, както и да разработим игри за вкъщи, които да приобщят родителите към училищния живот и да ги направят съпричастни към училищните преживявания на техните деца. Не на последно място, плановете ни са да излезем навън и да докажем, че една образователна иновация, родена в България, може да покори света! :)

Спасимир Пилев - доброволец в Уикипедия България https://www.wikipedia.bg

Жюстин Томс номинира Спасимир Пилев за активна подкрепа, доброволческа работа за развитието на Уикипедия България в продължение на дълги години. С различните активности и редица обучения, които Спасимир води в цялата страна - библиотеки, музеи, училища той има значителен принос за дигиталната грамотност на тези хора. Отделно негов е проектът - Ботевград - първият Уики град в България, при който са създадени стотици статии за Ботевград и региона - исторически места, личности, забележителности и така България се позиционира като иновативна уики страна.

Новини

03.12.2019

Иновативни и интригуващи заявки за „Наградите на БАИТ“ за 2019 г.

И тази година интересни и новаторски проекти побързаха да са сред първите кандидати в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2019 г. До момента са подадени 8 кандидатури – в...

04.11.2019

Започва регистрацията за конкурса „Наградите на БАИТ” за 2019 г.

Кампанията и церемонията по награждаването се провеждат под патронажа на Президента на Република България Румен Радев   От днес, 4 ноември, започва регистрацията за участие в конкурса...

28.02.2019

Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2018 г.

Церемонията по награждаване на победителите се проведе с участието на Президента на Република България Румен Радев     На официална церемония вчера бяха отличени победителите в...

 

Златен спонсор

Polycomp Kaufland

Сребърен спонсор

Datecs B-Trust by Borica СуперХостинг.БГ Акронис България

Бронзов спонсор

Ciela Norma Ardes Sofia Airport Center

Партньори

БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ БНР Bloomberg TV Bulgaria ICT Media Computerworld CIO TechNews Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Национално сдружение на общините в Република България Eleven ПРЕДПРИЕМАЧ b2b Media Sofia Tech Park Национален център за безопасен интернет Innovation Starter JA Bulgaria Pixelmedia.bg Bulgarian Startup Association Инженер.bg ДигиталнаИндустрия.bg БТПП