Начало Партньори Контакти Поверителност English

8-мо издание

Конкурс Наградите на БАИТ за 2018 г.

Кандидатствай

Участници

Начало » Участници» Журналистически принос

Журналистически принос

Българско национално радио, програма Хоризонт http://bnr.bg

Поредицата „Разкодирано“ е вдъхновена от връчените от президента Румен Радев награди „Джон Атанасов“ за постижения в компютърните науки. Ние в Българското национално радио вярваме, че не само спечелилият големия приз заслужава медийно внимание, че позитивните примери трябва да се огласяват, а добрите истории – да се разказват пред широка аудитория. Личностите от тази поредица са ученици и успели в чужбина млади българи, които прилагат знанията си във фирми или в академична изследователска среда. Техният поглед към новите технологии е ценен заради възможността да направим „снимка“ на знанията и уменията, които българското образование дава. Поредицата проследява професионалния път на всеки от отличените с наградата и откроява тяхната мотивация да се развиват в тази сфера. „Разкодирано“ търси отговори на въпроса къде е България на световната дигитална карта. Автори на поредицата са Добромир Видев и Флора Велчева.
Това е линк към поредицата
http://bnr.bg/horizont/razkodirano/broadcast

Петър Георгиев http://news.bnt.bg/bg/redactor/938/petr-georgiev

След като в началото на годината Петър Георгиев спечели наградата за “Журналистически принос“ на БАИТ, той продължи да бъде основният репортер на БНТ и един от водещите в България в сферата на информационните технологии.

През 2018 Георгиев анализира в дълбочина актуални теми от бранша, обръщайки особено внимание на революцията в българското образование, която “Гугъл“ с помощта на местни организации се опитва да постигне, както и на поредицата от огромни скандали, в центъра на които попадна “Фейсбук“.

През месеците март и април Георгиев посети няколко училища из България, за да провери как инструментите на американски технологичен гигант в лицето на “Гугъл“ се интегрират в страна от Източна Европа, където образователните методи са съществено различни. Това е първият и единствен до този момент обширен репортаж за стратегията на “Гугъл“, като Георгиев изследва както предимствата за учениците, така и риска от насърчаването на деца да прекарват все повече време в Интернет.

В същото време Георгиев постоянно следеше последствията от един от най-големите трусове за “Фейсбук“, след като стана ясно, че британската компания “Кеймбридж Аналитика“ е използвала личните данни на милиони потребители без тяхното съгласие, за да повлияе на изхода от американските избори. Репортерът на “По света и у нас“ първи провери и съобщи, че над 35000 българи са били засегнати от пробива. А през месец юни Георгиев направи ексклузивно интервю с Ник Рен, директор "Новинарски партньорства" на “Фейсбук“ за Европа, Близкия изток и Африка.

От началото на годината Георгиев активно работеше по темата за новия общ регламент за защита на личните данни (GDPR). В поредица от репортажи и включвания той обясни в дълбочина с какви права ще разполагат гражданите след въвеждането на регламента. Познаването на тези права е от изключителна важност в период на непрекъснати кражби и злоупотреби с лични данни.
Накрая, като водещ на “#Европа“ и заедно със своя екип, Георгиев отделяше специално внимание на иновациите във всяко едно от 23-те издания на предаването. Със своите материали той подчерта някои положителни тенденции в България – например, че страната е европейски лидер по полово равенство в ИКТ сектора, както и събития като плана на “Файненшъл таймс“ да отвори офис в София и да изгради технологичен екип.

МАТЕРИАЛИ:
Заглавие: Модерно и качествено образование? България търси в Google
Дата: 06.04.2018
Предаване: “По света и у нас“, БНТ
Линк: http://news.bnt.bg/bg/a/po-moderno-obrazovanie-blgariya-trsi-v-gugl

Заглавие: "Фейсбук" и "Кеймбридж Аналитика" търпят яростна критика, докато скандалът расте
Дата: 21.03.2018
Предаване: “По света и у нас“, БНТ
Линк: http://news.bnt.bg/bg/a/kak-se-stigna-do-skandala-s-iztichane-na-danni-vv-feysbuk

Заглавие: Фалшивите новини. Интервю с Ник Рен от Фейсбук
Дата: 10.06.2018
Предаване: “#Европа“, БНТ
Линк: https://video.bnt.bg/bg/a/falshivite-novini-intervyu-s-nik-ren-fasebuk

Заглавие: В бизнес, управляван от мъже, България дава пример за полово равенство
Дата: 27.01.2018
Предаване: “По света и у нас“, БНТ
Линк: http://news.bnt.bg/bg/a/ima-li-polovo-ravenstvo-v-it-biznesa-u-nas

Заглавие: Милиарди компютри по света са засегнати от сериозни уязвимости в процесорите им
Дата: 09.01.2018
Предаване: “По света и у нас“, БНТ
Линк: http://news.bnt.bg/bg/a/otkrikha-bgove-v-chipovete-na-protsesori-za-telefoni-i-kompyutri-po-tsyal-svyat

Новини

17.12.2018

Остават 4 седмици до крайния срок за регистрация за конкурса „Наградите на БАИТ” за 2018 г.

Към този момент има подадени кандидатури в 7 категории на конкурса. Регистрациите са в категориите Образователна награда, Журналистически принос, Младежка награда, Държавна администрация, Общинска...

04.12.2018

Впечатляващи ИТ проекти са сред първите кандидати за отличия в конкурса “Наградите на БАИТ“ за 2018 г.

8-мото издание на конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2018 г. продължава традицията да събира иновативни проекти и интересни практики, които вече функционират в България и носят добавена...

06.11.2018

Продължава регистрацията за конкурса „Наградите на БАИТ” за 2018 г.

Продължава регистрацията за участие в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2018 г. за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Първата кандидатура вече...

 

Златен спонсор

А1 България

Сребърен спонсор

Datecs B-Trust by Borica Unicredit Bulbank СуперХостинг.БГ Polycomp

Бронзов спонсор

Ciela Norma Индустриален и логистичен парк - Бургас Солитрон България Sofia Airport Center

Партньори

БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ БНР Българска национална телевизия TechNews ICT Media Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Национално сдружение на общините в Република България Eleven ПРЕДПРИЕМАЧ b2b Media Sofia Tech Park Национален център за безопасен интернет Innovation Starter JA Bulgaria eventsmedia.bg LaunchHub Smartnews Newbusiness.bg Pixelmedia.bg Bulgarian Startup Association