Начало Партньори Контакти Поверителност English

11-то издание

Конкурс Наградите на БАИТ за 2021 г.

Кандидатствай

Участници

Начало » Участници» Журналистически принос

Журналистически принос

DevStyleR https://devstyler.bg/wr-tech/

DevStyleR

Уважаемо жури,

Ние - екипът на DevStyleR, бихме искали да Ви представим специалния проект “WR TECH”, посветен на жените в технологичната индустрия. Той има за цел да покаже, че дамите са важни за развитието на сектора без значение от позиция, възраст, религиозна принадлежност и т.н.

Защо “WR TECH” ?

WR TECH e акроним на WomenReality и кореспондира с разговорния диалект на We aRe Tech на английски език - международният език на ИТ общността.

Идеята

Проектът търси да покаже дамското “лице” на ИТ сектора в България, без каквито и да било ограничения, следвайки принципите:

#Разнообразие (#Diversity)

#Равноправие (#Equality)

#Приобщаване (#Inclusion)

Цел

Целта на “WR TECH” бе да събере вдъхновяващи истории на дами, работещи в сферата на ИТ без да налага ограничения за ниво, позиция, професионална област, опит и т.н., и така да се превърне в мотиватор за кариерен избор, личностно развитие и успехи.

Резултатът

Над 250 страници, разделени в 3 издания, представящи истински вдъхновяващи истории на 40 дами в тех индустрията в България на български и английски език.

Над 83 000* уникални потребители са прегледали изданието на сайта DevStyleR.BG и  социалните мрежи към момента.

Над 268 000* са прочитанията на международното издание DevStyleR.IO.

Защо “WR TECH” е уникален за страната?

  • Вдъхновяващи истории без ограничения

Често в медийното пространство ставаме свидетели на успехите на водещи дами в бизнеса, в спорта, в модата, в музиката и т.н.

Идеята на “WR TECH” е различна, а именно - да покаже дамското “лице” на ИТ сектора, без да поставя ограничения за позиция, постижения или популярност. Да “разкаже” историята на всяко тех-момиче, което има смелостта да се превърне във вдъхновение и/или пример за подражание.

В проекта участват дами, заемащи различни позиции в ИТ индустрията - мениджъри на световни известни компании, ръководители на екипи, разработчици на софтуер и т.н.

Във “WR TECH” участват дами, които, макар и работещи извън ИТ сферата, имат значим принос за развитието на сектора у нас, а именно представители на изпълнителната власт, предприемачи, автори и представители на технологични общества.

  • Напълно Благотворителен Проект

Проектът е изцяло самофинансиран от DevStyleR. Никаква част от редакционното съдържание не е спонсорирана от участващите в изданието или техни фирми/организации - собствени или работодатели. За да спазим принципа на равнопоставеност и приобщаване, всички дами, желаещи да се включат, бяха поканени за интервю.

Смело може да заявим, че “WR TECH” в своя двуезичен вариант няма аналог в България.

PDF версията на дигиталните издания може да разгледате на линковете по-долу:

WR Tech :: Истории на Успешни ИТ Дами (Част 1)

Women Reality in TECH :: True & Inspiring Stories of Successful Women (Part 1)

WR Tech :: Истории на Успешни ИТ Дами (Част 2)

Women Reality in TECH :: True & Inspiring Stories of Successful Women (Part 2)

WR Tech :: Истории на Успешни ИТ Дами (Част 3)

Women Reality in TECH :: True & Inspiring Stories of Successful Women (Part 3)

Всички интервюта са налични и на DevStyleR.BG .

Благодарим Ви за вниманието!

Екипът на DevStyleR

#WomenInTechMatter

*Според данни от Google Analytics, Facebook и LinkedIn и други социални канали;

Виктория Симеонова https://gospodari.com

Виктория Симеонова

Здравейте, скъпи приятели! Аз съм Виктория Симеонова и съм репортер в "Господарите". Типично в наш стил, по-голяма част от материте ни са критични към системата иинституциите, но целят решаване на проблемите на обикновените хора в България. Точно с три такива материала си позволявам да кандидатствам за наградите на БАИТ - и трите разкриват различни апсекти от неработещото електронно управление, за което България е похарчила над 2 милиарда лева.
1. След похарчени над половин милион българи в чужбина отново не могат да заявяват документи онлайн: https://bit.ly/3qeC3qK
В този материал представяме проблем със системата на Министерството на външните работи, който засегна стотици българи в чужбина. От администрацията обаче бяха категорични, че нямат вина - въпреки тоталната липса на комуникация с гражданите, които се опитват да разберат какво се случва с опитите им да подадат така необходимите заявления.
2. Държавни сайтове за милиони поставят на риск личните ни данни: https://bit.ly/30EDGFt
В репортажа виждаме как много от сайтовете на държавни институции нямат необходимите сертификати за сигурност. Експертът Светлин Наков обяснява до какво може да доведе това.
3. Мисията Невъзможна: Как се издават инвалидни винетки и пропуски за паркиране: https://bit.ly/3GZjkGn
В материала се опитваме да издадем инвалидна винетка и стикер за паркиране, използвайки електронните системи на БГ Тол, Столична община и дирекция "Социално подпомагане". Уви, това се оказва почти невъзможно. След представянето на темата бяха направени промени, които да улеснят с една идея процеса, но въпреки това той остава неразбираем за голяма част от хората.
Макар и да показват в негативен аспект държавни институции и електронното управление, тези материали си поставят благородната цел да решат проблеми, касаещи хиляди българи. Ето защо вярвам, че "Наградите на БАИТ" са начин за популяризирането им и стимулирането на институциите да намерят решения за посочените в материалите проблеми.
Благодаря за възможността да се включа в конкурса! С пожелания за успех!

Дамян Христов https://pcmania.bg/

Здравейте и съм изключително развълнуван от възможността да Ви представя най-доброто от своята работа във връзка с интервюта, проведени от мен с популярни лица от IT сферата в България през 2021 година:

Материал #1: "Петър ШАРКОВ, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия: "Продължаваме да развиваме в Разград "училище на бъдещето" във в-к "Екип 7" за град Разград и неговия регион от 7 Октомври 2021 (тази статия съществува в два паралелни формата: като медийна публикация онлайн, а също и като сканиран вариант от вестника на хартия от 6 Октомври 2021, макар и двете статии да са напълно идентични):
https://bit.ly/3qZxp0j

Материал #2: "Давид Мавродиев: "Новатор в България" е мисия сложна, но не и невъзможна! в младежката медия за електронни и видео игри "PC Mania" от 13 Септември 2021 (тази статия има и втора част в същата медия от 8 Октомври 2021, където темата за IT сектора продължава и която е публикувана под заглавието: "Давид Мавродиев: За България иновациите са дейност чудна, трудна, сложна. Но въвеждането им във всяка сфера е "мисия неотложна"! Самият г-н Давид Мавродиев не е давал публични интервюта и медийни изяви от 2018 година, но във всеки случай, на вниманието на уважаемото жури предлагам именно първата част на интервюто с младия програмист от 13 Септември 2021):
https://bit.ly/3JUAs2D

Материал #3: "Добрият пример: В търсене на Немо, Уол-И и Феноменалните в ARC Academy с Антони Христов" в младежката медия за електронни и видео игри "PC Mania" от 19 Октомври 2021:
https://bit.ly/3qYAZb9

Материал #4: "Добрият пример: Среща с Филип Янков, оставил Силициевата долина и кариера в Майкрософт, за да се върне в България и да обучава кадри за IT индустрията" в младежката медия за електронни и видео игри "PC Mania" от 13 Ноември 2021:
https://bit.ly/3t9vBVd

Материал #5: "Добрият пример: Среща с Филип Янков, оставил Силициевата долина и кариера в Майкрософт, за да се върне в България и да обучава кадри за IT индустрията (втора част)" в младежката медия за електронни и видео игри "PC Mania" от 24 Ноември 2021:
https://bit.ly/3r1c5aB

На въпроса защо заслужавам наградата за "Журналистически принос", бих Ви отговорил, че искрено вярвам в думите на моите събеседници, както днес през 2022, така и по времето, когато тези интервюта се появиха в медиите през 2021 година. Така че за мен самото провеждане и списване на тези интервюта беше както един изтощителен процес, така и радост, че съм дал възможност на всички тези специалисти – чрез мен и медията – да достигнат до обществото и това е същинското ми постижение. А дали съм допринесъл за популяризирането на развитието на ИКТ сектора, да, със сигурност съм накарал моите читатели да се сблъскат с личната история на гостите ми. Дори нещо повече – да останат в съзнанието на младежите, които четат "PC Mania" още от 1998 година, или също хора от моя роден град Разград (в-к "Екип 7" от първия материал), които да се запознаят от първо лице с един от водещите представители на академията "Телерик" и буквално да научат за новите технологии и нуждата да се отгледа поколение от млади специалисти дори в такива отдалечени места като Разград.

Детелина Калфова https://www.economy.bg/

В подкрепа на кандидатурата ми изпращам следните интервюта по актуални теми за ИКТ бранша:
https://www.economy.bg/business/view/48111/RND-to-na-uspeha-Za-tazi-bylgarska-kompaniya-pandemiyata-se-okaza-uskoritel
https://www.economy.bg/featured/view/47871/Kodyt-na-uspeha-Tazi-bylgarska-kompaniya-e-na-pyt-da-vleze-v-kluba-na-naj-skypite-v-sveta
https://www.economy.bg/featured/view/47672/Zapoznajte-se-s-Viktor-Kolev-kojto-uchi-izkustveniya-intelekt-da-misli-logicheski-
https://www.economy.bg/featured/view/47761/Robotyt-na-tozi-mlad-bylgarin-konkurira-naj-dobrite-v-sveta

https://www.economy.bg/featured/view/47439/Chaos-Nie-sme-naj-golyamata-shkola-v-sveta-za-talanti-v-kompjutyrnata-grafika
https://www.economy.bg/featured/view/46607/KPMG-IT-Service-Do-2-godini-planirame-da-otkriem-oshte-150-rabotni-mesta-v-Sofiya
https://www.economy.bg/featured/view/46462/SAP-Labs-Bylgariya-Ot-nachaloto-na-2021-sme-otkrili-300-novi-rabotni-mesta
https://www.economy.bg/featured/view/46262/Puskat-superkompjutyra-v-Sofiya-na-1-juli
https://www.economy.bg/featured/view/45991/Ne-sme-evtina-destinaciya-Za-nyakoi-pozicii-netnata-zaplata-v-Bylgariya-e-po-visoka-otkolkoto-v-Germaniya
https://www.economy.bg/featured/view/45551/Visteon-Electronics-Bulgaria-Tyrseneto-na-talanti-pri-nas-ne-e-spiralo-v-krizata-v-momenta-imame-100-otvoreni-pozicii-
https://www.economy.bg/featured/view/45282/Planirame-golyam-rastezh-i-seriozno-uvelichavane-na-ekipite-v-sledvashtite-godini
https://www.economy.bg/featured/view/45227/Made-in-Gorublyane-5-mlrd-chipa-e-iznesla-tazi-kompaniya-za-20-godini
https://www.economy.bg/featured/view/44914/Bosch-inzhenering-centyr-Za-2-godini-udvoihme-i-prodylzhavame-da-razshiryavame-ekipa-v-Sofiya
https://www.economy.bg/featured/view/44117/Uskori-li-pandemiyata-razvitieto-na-IKT-industriyata-u-nas

Дигитални истории https://karamanev.me/

Дигитални истории

Бидейки едновременно софтуерен инженер и журналист, в сайта „Дигитални истории“ търся по-различен поглед към всички важни теми, свързани с дигиталната трансформация. Давам думата на гости от различни сфери, които имат интересна и смислена гледна точка по темата. С хуманитарен поглед представям теми от света на информационните технологии, актуални за доста широка аудитория.
https://karamanev.me/technologii/no-vinata
https://karamanev.me/technologii/nedostig-na-chipove
https://karamanev.me/sreshti/julita-vasileva
https://karamanev.me/technologii/izkustveniyat-intelekt-programirane
https://karamanev.me/technologii/izyade-li-mishkata-knijkata

Доротея Николова https://bnr.bg/varna/

Здравейте,
като автор и водещ вече пета година на предаването на РРС Радио Варна/БНР, за предприемачество и иновации Start Up, представям няколко материала в подкрепа на кандидатурата си. Всички те са излъчени в ефир, а след това описани на сайта ни. Основната идея на предаването е да разказва истории и да вдъхновява. Всяка една история, с която срещам слушателите си и читателите си, си заслужава, в което може да се убедите и сами.
1. https://bnr.bg/varna/post/101493502/ondo
2. https://bnr.bg/varna/post/101487788/varnenci-s-unikalna-sistema-za-kontrol-na-djetove-lodki-i-koli-s-gps-traking-ustroistva
3. https://bnr.bg/varna/post/101461151/animoto-ili-idva-li-vremeto-na-kolaborativnite-roboti
4. https://bnr.bg/varna/post/101443199/geimifikaciata-kato-etap-ot-evoluciata-ni-zavzema-vse-poveche-teritorii
5. https://bnr.bg/varna/post/101418894/interesat-kam-digitalnata-pravna-zashtita-na-potrebitelite-raste
Доротея Николова

Лилия Рачева https://www.radioruse.com

Уважаеми организатори,
За конкурса наградите на БАИТ за 2021 година предлагам мои авторски интервюта с представители на учебна компания от МГ "Баба Тонка" - Русе. През 2021 година гимназистите гостуваха на радио "Русе" и представиха своя продукт, предназначен за по-малките ученици от училището. Образователни игри създават и учениците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов”- Русе, факт, който много ме впечатли, защото гимназистите изучават изкуство и търсят креативни подходи в процеса на обучение. Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе разширява своята дейност, търсейки нови форми за привличане на децата, в края на годината културната институция спечели проект за дигитално училище. Изявени експерти ще разработят и приложат методика за обучение на деца с проблеми във функционалната грамотност. Предлагам и интервю с Калин Минев, управител на Агенция за развитие на човешките ресурси, който постави началото на пилотния проект, посветен на гейм дизайна с тенденцията тази индустрия да разшири своите параметри в град Русе, а младите хора да работят в избраното от тях поприще .

Гимназисти от МГ „Баба Тонка” изучават онлайн гейм дизайн
https://www.radioruse.com/%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%b3-%d0%b1%d0%b0%d0%b1%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%b2/

Ученици от НУИ „Проф. В. Стоянов” създават образователни игри
https://www.radioruse.com/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bd%d1%83%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%b2-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%81%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d0%b0/

Дигитално училище ще събира ученици в РБ „Любен Каравелов”
https://www.radioruse.com/%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b2/

Компютърна игра за деца създават Теодора Велева и Петьо Недев
https://www.radioruse.com/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d1%8e%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%82%d0%b5%d0%be%d0%b4/
 

Татяна Василева Йорданова, БНТ https://bntnews.bg/bg/redactor/34987/tatyana-yordanova

Здравейте! Позволявам си да кандидатствам с 3 материала, два от които ми хрумнаха, наблюдавайки церемонията на 10-тата церемония по награждаване на БАИТ.
1. https://europeans.bntnews.bg/balgari-sazdadoha-izkustven-intelekt-za-programirane-na-nai-dobriya-futbolen-otbor-567news.html - тези двама българи не успяха да спечелят награда през миналата година, но бяха забелязани от екипа ни, защото смятаме, че тяхната идея е изключително находчива и би довела до развитие на ИКТ сектора у нас. Зарядът, с който работят 24/7 часа в денонощието трябваше да бъде представен на зрителите и съм щастлива, че именно нашата телевизия успя да покаже началото на една идея, в която, вярваме, има много хляб и бъдеще.
2. https://europeans.bntnews.bg/softuer-na-dvama-balgari-ulesnyava-proizvodstvoto-na-zelena-energiya-443news.html - това пък е идеята на Краси и Васил, която отговаря на всички европейски мечти за зелено бъдеще. Комбинацията от силен екип, силна идея за по-силна планета беше сложна за представяне в кадри, но си струваше!
3. https://bntnews.bg/news/hakeri-kradat-danni-ot-prahosmukachki-roboti-i-drugi-umni-uredi-1069659news.html

Новини

25.02.2022

Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2021г.

На официална церемония вчера бяха отличени победителите в отделните категории от конкурса „Наградите на БАИТ” за 2021 г. И тази година събитието се проведе във виртуално студио и бе...

07.02.2022

Известни са номинираните в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2021г.

След гласуването на журито вече са известни номинираните в отделните категории на „Наградите на БАИТ“ за 2021 г. Имената и проектите на номинираните могат да бъдат намерени на сайта....

12.01.2022

94 кандидатури за „Наградите на БАИТ” за 2021 г.

94 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в „Наградите на БАИТ“ за 2021 г. С 22 кандидатури като най-оспорвана категория се очертава...

 

Златен спонсор

АЛСО България

Със специалното участие на bTalks

bTalks

Сребърен спонсор

Datecs Алтерко Роботикс Апис Telelink Акронис България

Бронзов спонсор

Ciela Norma Ardes

Партньори

БНР Bloomberg TV Bulgaria Digitalk TechNews Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия НСОРБ ПРЕДПРИЕМАЧ b2b Media Sofia Tech Park Pixelmedia.bg Инженер.bg DevStyler ДигиталнаИндустрия.bg БТПП Tech.Offnews.bg БСК BESCO Uchi.bg СЪЗДАТЕЛИТЕ Expoworld Център за творческо обучение