Начало Партньори Контакти Поверителност English

12-то издание

Конкурс Наградите на БАИТ за 2022 г.

Кандидатствай

Участници

Начало » Участници» STARTUP Компания

STARTUP Компания

"Момсанити" АД https://momsanity.health/

Изпълнител на проекта

"Момсанити" АД

"Момсанити" АД

“Momsanity" е стартъп за дигиталното психично здраве. Целта ни е да разработим дигитална терапия за следродилна депресия. В апликацията ще бъдат интегрирани дигитални биомаркери. Ще разчитаме на изкуствен интелект , ще събираме данни от поведението в дигитална среда и ще прогнозираме състоянието. Подходът ни обединява психология и информационни технологии, създавайки новаторски продукт. В начален етап сме- разработва се прототип, който планираме да е готов през 2023-та година, а непосредствено след това се очаква апликацията да се пусне и на пазара. Мотивацията ни за този дигитален подход:
- Нарастващият недостиг на специалисти- в много държави липсват достатъчен брой психотерапевти;
- Така наречените "waiting lists"- в световен план често за консултация с психолог се чака с месеци, а една проведена не гарантира следваща;
- Обхватът на проблема и спънките в лечението: 1 от 5 жени има следродилна депресия, 50% от жените остават недиагностицирани, а от тях едва 15% стигат до лечение.
Данните от маркетинговото ни проучване сред 500 жени показват, че 92% биха използвали мобилна апликация. Повечето от тях не търсят помощ поради: липса на време и знание, страх, срам, финансови проблеми. Дигиталната терапия е: конфиденциална, достъпна 24/7, финансово постижима. Програмата предлага 14-седмичен план за самопомощ, включващ разнообразни психологически техники и възможност потребителят да следи прогреса си. Инструментът ще се използва международно.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

AGROVAR CC https://www.agrovar.bg/

Име на проекта

AGROVAR CC

Изпълнител на проекта

Константин Харалампиев / Борис Коев

AGROVAR CC

AgroVAR е Агри-тек компания която създава AI-базиран софтуер чрез който помага на земеделците устойчиво да преминават от стандартно към регенеративно земеделие, да намаляват разходите си и да взимат правилните решения за земята си чрез индивидуални решения и препоръки базирани на анализи от над 1000 научни труда и над 2000000 информационни точки за всяко поле. Софтуера анализира исторически макро и микроклиматични данни, данни от почвени анализи и операционни данни за всяко поле за да идентифицира почвени проблеми и дефицити, и да даде препоръка за микс от покривни култури и регенеративни практики чрез които да се таргетират съответните проблеми без използване на тежки обработки и химични препарати.
Също така AgroVAR е първата компания в която създава свои отвърдени методологии за изследване на почвеното плодородие и първата въглеродна програма в ЕС по методология на най-големият екологичен регистър в света - VERRA (www.verra.org). Чрез тази програма се дава възможност на земеделци които използват регенеративни практики, щадящи климата да имат достъп до свободните пазари за въглеродни сертификати.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Foodobox https://foodobox.com

Име на проекта

FoodObox

Foodobox

Foodobox е български стартъп с мобилно приложение, което свързва потребителите със заведения, магазини и други хранителни обекти, в които има останала нереализирана храна.  Задължително условие за всички 400 обекта, с които работи приложението, е те да предлагат минимум 40% отстъпка от първоначалната цена на продуктите. Хранителните обекти използват платформата на Фуудобокс, за да уведомят потребителите на приложението какво има за спасяване в дадения ден, като посочат какъв вид храна има (печени храни, ястия, продукти, вегетарианска или веган храна и т.н.) в кутията изненада. Съдържанието се определя от обекта, като потребителят не може да избира какво точно ще има в кутията, но съдържанието задължително трябва да съответства на цената преди отстъпката.  
Потребителите трябва да се регистрират, за да използват услугата. Необходим е мобилен телефон с интернет връзка с операционна система iOS или Android. Потребителят вижда на интерактивната карта търговските обекти, от които може да вземе кутия изненада. Запазването на кутия става през бутона “Поръчай”, където може да бъде въведен и код за допълнителна отстъпка. Клиентът трябва да отиде на място и да заплати кутията си, след което за финализиране на поръчката да избере бутона “Взех кутията”.
Към момента услугата се предлага в София, Пловдив, Варна, Бургас, и други по-малки градове. От декември 2022, услугата официално стъпва и на румънския пазар с 15 регистрирани обекта в Букурещ.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Иновативен, завършен, ИКТ продукт/услуга с пазарна реализация, гарантираща устойчивост

FoodObox набира 310 хил. евро в три последователни рунда на финансиране. Приложение FoodObox позволява на пекарни, сладкарни­ци, ресторанти и хранителни магази­ни да предлагат продукти, които не са се продали през деня, с намаление от поне 40%. От началото на декември стартъпът вече регистрира и първи обекти в Букурещ, Румъния. За клиентите важен фактор остава каузата за намаляване на хранителното разхищение. През Foodobox отстъпката е средно 45-50%, като има и случаи, в които храната се дарява. За първите 8 месеца от съществуването си, с Foodobox са „спасени“ над 3000 кг храна, което се равнява на спестени повече от 5 тона въглеродни емисии. 

Бързо навлизаща на пазара и разпознаваема от клиенти и партньори

Потенциалът за развитие на Foodobox е сериозен. Ковид пандемията отшумява, ресторантите и заведенията започват работа под пълна пара и все повече бизнеси ще търсят начин как да подобрят своята рентабилност. Услугата стартира от средата на юли 2021. В рамките на едва година, стартъпът е лидер на българския пазар, като си осигурява партньорства с бизнеси в най-големите градове, а потребителите на приложението надхвърлят 40 000. Следващият пазар в който услугата стартира е в Румъния. Към момента маркетинг каналите, където бранда се позиционира успешно са социалните медии, а интереса към стартъпа на традиционни медии като БНТ, БТВ, Блумбърг ТВ, Форбс България и други расте.

Foody https://www.foody.to/

Име на проекта

Foody

Изпълнител на проекта

Sofia2Go

Foody

Foody платформата за спасяване на вкусни приключения с кауза, зад която стои социален и технически стартъп. Multivendor платофмата е налична на www.foody.to и се бори с проблемите свързани с разхищението на храна. Там ресторанти, пекарни, хотели и магазини публикуват с намаление офертите за деня с наближаващ срок на годност, а foody откривателите могат да намерят изящни десерти, вкусни гозби, печива, сандвичи, кутии "Изненада", дегустационни кутии и други хранителни продукти, които да вземат на място от обекта или да поръчат с доставка. Стъпихме на опита, който добивахме от 2016 година като инстаблога за гастрономически преживявания, в края на 2021 година създадохме www.foody.to
Стремим се да въвеждаме устойчиви иновации в планирането на храненията като кутии, които съдържат прецизиран порцион, дегустационни менюта, които позволяват да опиташ храни и вкусове, от които не си сигурен дали би изял цяла порция. Ние подпомагаме нашите партньори като обединяваме маркетингови усилия, подкрепяме заведенията да планират устойчиво предлагане, което да е атрактивно за пазара, поддържаме общност от ценители на добрия вкус и стимулираме формирането на устойчиво потребление. За целта организираме периодично събития, обединени под надслов "Да спасим добрия вкус", на които заедно с известни шеф готвачи, лица от артистичните среди и експерти от ХоРеКа сектора говорим за предизвикателствата в решаването на проблемните с разхищението на храна.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Иновативен, завършен, ИКТ продукт/услуга с пазарна реализация, гарантираща устойчивост

Foody е повече от платформа за продажба на храна с наближаващ срок на годност. Обединени от обща кауза заедно с партньорите ни влагаме и допълнителна стойност на хранителните продукти, които се публикуват, защото вярваме, че храната трябва да е наслада за всички сетива. Мотивацията ни за това е да покажем, че устойчивото потребление е лесен и достъпен избор и крие приключенски характер. По този начин се борим с разхищението на храна, стимулираме устойчивото потребление и даваме шанс на храната, която не е реализирана в рамките на деня да бъде спасена. В техническо отношение проектът е изцяло обезпечен. Предлагаме възможности за интерграции и специализирани решения за нашите партньори.

Бързо навлизаща на пазара и разпознаваема от клиенти и партньори

За по-малко от 3 години успяхме да въвлечем повече от 70 партньори в каузата на Foody. Сред партньорите ни са ресторанти, пекарни, хотели, магазини и организации като Содексо България. Над 1/3 от потребителите ни поръчват втори път, а близо 14% от всички потребители са редовни клиенти на платформата. Поддържаме общност от близо 15 000 Foody откриватели в Instagram и Facebook. В рамките на 2022 година успяхме да излезем от София в национален план. Каузата ни привлече вниманието на местни, национални и международни медии, а също и беше отличена в редица конкурси като тези организирани от Mastercard, First Investment Bank и Европейската комисия.

Дигамонт ООД https://www.viziwealth.com

Име на проекта

ViziWealth

Изпълнител на проекта

Digamont OOD / Дигамонт ООД

Дигамонт ООД

Дигамонт ООД разработва софтуерното приложение ViziWealth, което позволява на потребителя да направи интеграция на всичките си активи(инвестиции, банкови сметки, др) и пасиви(заеми, кредити, др), като разчита на отвореното банкиране за данни в реално време и позволява индивидуално и семейно планиране на финансови цели и управление на паричните потоци с идеята за постигане на финансов уелнес. Платформата се позиционира и като дигитален хъб за експертни услуги, с които вземането на решения да води до желания успех.
Мотивацията ни за разработването на продукта е, че в нашата част на света дори хората с добри доходи имат ниска финансова грамотност и се борят да управляват парите си ефективно, за да постигнат дългосрочни цели. В повечето случаи управлението на личните финанси, ако изобщо се извършва, е ограничено до краткосрочно бюджетиране и хаотични инвестиции, което не осигурява комфорта, че личните финанси се управляват достатъчно добре. С ViziWealth ние предлагаме холистичен подход към финансовото планиране, който дава на хората това спокойствие.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Иновативен, завършен, ИКТ продукт/услуга с пазарна реализация, гарантираща устойчивост

ViziWealth е приложение за индивидуално и семейно финансово планиране, което потребителят може да използва на различни платформи - през Уеб, както и през мобилно приложение за iOS и Android.Налично е за широката публика от средата на 2022г. ViziWealth е с freemium бизнес модел, където потребителя може да използва безплатна версия с базова функционалност, а за по-специфичен набор от характеристики заплаща абонамент. Платеният абонамент включва автоматична интеграция на данни от банки и персонализация. Ако потребителят има нужда от финансов консултант, ViziWealth може да му предостави такъв от партньорската си мрежа. За услугата се заплаща посредническа такса дължима от партньорите.

Бързо навлизаща на пазара и разпознаваема от клиенти и партньори

През есента на 2022, ViziWealth участва в няколко събития:
-Конференция за финансово планиране “Експо моите пари”, където приложението предизвика голям интерес, отзвук и нови клиенти. Това беше и първото публично представяне на платформата.
-Риалити шоу за стартъпи “Дръзките”, където самото участие беше отличаване от всички останали кандидати за шоуто.
-Номинация за Иновативно предприятие на 2022
-Подкаст за стартъпи “Innovators can laugh”, популярно в Румъния и не само
Към момента ViziSWealth предизвиква много голям интерес от Финансови консултанти и малки агенции, които се позиционират като партньори и клиенти на платформата.
ViziWealth e член на BESCO, BFA и tech2impact.

Диджибърн АД https://digiburn.health/

Име на проекта

Digiburn

Изпълнител на проекта

Диджибърн АД

Диджибърн АД

Живеем във времена на глобална криза на менталното здраве - последица от Ковид пандемията. През 2022 30% населението на Централна Европа е изпитало професионално прегаряне. Бърнаут все още няма медицинска пътека и е забулен от неяснота и субективна преценка. Лечението се свежда до работа с психолог. Макар ефективна, в общия случай се случва твърде късно, трудно се намира правилния специалист, има време на изчакване, финансово не е посилно за всеки.

Диджибърн е мобилно приложение за превенция и само помощ срещу професионално прегаряне (бърнаут). Приложението е 100% анонимно, информативната част, както и оценката за риск към прегаряне са безплатни. Така Диджибърн разрешава най-съществения проблем - осъзнаване и вземане на мерки много преди появата на симптоми.

Digiburn App
- Оценка на състоянието - риск от прегаряне; емоционалното състояние; ежедневни навици
- 3 месечен фундаментален курс, - Тяло; Съзнание; Себеусъвършенстване. Включва разбиране и грижа за физиологията, запознаване с когнитивни модели, изграждане на нови поддържащи вярвания, избор на идентичност
- Дигитален коуч (треньор) от начало и отвъд 3-те месеца, с интерактивни инструменти (техники за дишане, медитации, авторефлексия и др.) за краткосрочна и дългосрочна промяна
- превенция на повторно увеличение на риска от прегаряне

За кого?
Младши и опитни професионалисти, 25 - 40 год. възраст.
Как?
Digiburn e достъпно в Google Play и Apple App Store, а през февруари се очаква версия 3.0

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Иновативен, завършен, ИКТ продукт/услуга с пазарна реализация, гарантираща устойчивост

Мобилно приложение, с аспирации за глобално лидерство и превръщане в дигитална терапия

Устойчивост:
- Благоприятствано скалиране благодарение на 100% само помощ - услугата не налага прякото участие на специалист
- Архитектура, създадена с глобална визия и лесна за локализация към нови пазари
- Създава предпоставка за равноправен достъп на широк кръг от хора
- Запълва дупката между съмнение за риск и наличие на задълбочено прегаряне
- Използва технология - дигитални биомаркери и дигитални поведенчески данни - за диагностициране много преди индивида изобщо да забележи тревожни тенденции и индикации

Бързо навлизаща на пазара и разпознаваема от клиенти и партньори

За краткото време от учредяване, Диджибърн е разпозната от редица български медии (БНТ, БТВ, Блумберг, Инвеститор, Капитал) и получава участия за презентиране на концепцията в международни панаири - HIMSS Helsinki, Websummit Lisabon, Nordic Personalized Medicine Forum (предстоящо), London LSX (предстоящо).
Няколко месеца след стартиране на версия 2.0, Диджибърн стартира пилотни проекти с 3 български компании - 1 в ИТ индустрията, 1 в консултантските услуги, 1 в outsourcing.

Про Софт ООД - hype software https://hype-software.com/

Име на проекта

hype software

Изпълнител на проекта

Про Софт ООД

Най-съвременния софтуер за управление на заведения в България. Иновативен софтуер, който спестява време на сервитьори, бармани, управители, собственици на заведения, създаден от ресторантьори с дългогодишен опит в бранша със заведения.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Иновативен, завършен, ИКТ продукт/услуга с пазарна реализация, гарантираща устойчивост

Да, софтуера се използва от над 450 заведения в 90+ населени места в България, както и вече в Англия, Белгия, Малта и Гърция. Успешно обработени милиони поръчки и транзакции.

Бързо навлизаща на пазара и разпознаваема от клиенти и партньори

Партньор на Датекс, с рекламни дигитални кампании, достигнали до над 2млн потребителя.

ТЪЧМЕНЮ ООД https://touchmenuapp.com/

Име на проекта

TouchMenu – Дигитален консиерж

Изпълнител на проекта

ТЪЧМЕНЮ ООД

ТЪЧМЕНЮ ООД

TouchMenu представлява дигитален консиерж – интерактивна платформа за хотели и други места за настаняване, както и прилежащите към тях обекти в т.ч. - СПА центрове, ресторанти, барове, конферентни центрове, заведения за хранене и развлечение и атракциони.
Дигиталният консиерж е „All-in-one“ решение, чрез което нашите клиенти:
- Повишават своите приходи от единица клиент чрез по-високи продажби на допълнителни услуги с помощта и на изкуствен интелект;
- Оптимизират работните процеси и ефективността на персонала като подобряват комуникацията между различните звена;
- Разполагат с детайлни анализи на потребителското поведение, демографски данни, статистики за продажби и автоматични известия;
- Увеличават своя принос към опазването на околната среда и намаляват въглеродния отпечатък като се елиминира принтерната хартия;
TouchMenu се хоства в дейта центрове захранвани от възобновяеми енергийни източници и представлява уеб-базираната платформа, която повишава удовлетвореността на гостите.
Само с едно сканиране на QR код с помощта на собствените смарт устройства, потребителите имат възможност да правят директни поръчки от дигитално меню, както и онлайн разплащания, достъпват бързо и лесно до информационна дигитална папка, социални медии, модули за обратна връзка и оценки, специални предложения.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Иновативен, завършен, ИКТ продукт/услуга с пазарна реализация, гарантираща устойчивост

TouchMenu премина успешен първи рунд на финансиране. След своя старт през 2021г. стартъпът става бързо лидер на българския пазар в своята сфера, а днес е вече интегриран в хотелски комплески в редица държави на няколко континента. Съкращаването на времето за обслужване, по-бързата комуникация между клиентите и обслужващия персонал, както и екологичните ползи, които произтичат вследствие на елиминирането на принтерната хартия, обуславят неговата устойчивост и постигнати резултати.

Бързо навлизаща на пазара и разпознаваема от клиенти и партньори

Част от портфолиото на компанията са повече от 150 обекта, като дигиталният консиерж е на разположение на гостите в над 10 000 хотелски стаи.

Новини

24.02.2023

Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2022 г.

На официална церемония снощи бяха отличени победилите в отделните категории от конкурса "Наградите на БАИТ" за 2022 г.  Президентът на Република България Румен Радев връчи...

07.02.2023

Известни са номинираните в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2022 г.

Приключи работата на журито и вече са известни номинираните в отделните категории на „Наградите на БАИТ“ за 2022 г. Имената и проектите на номинираните могат да бъдат намерени в...

12.01.2023

78 кандидатури за „Наградите на БАИТ” за 2022 г.

78 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в „Наградите на БАИТ“ за 2022 г. Най-много са подадените проекти в категорията...

 

Със специалното участие на bTalks

bTalks

Сребърен спонсор

Datecs Акронис България Алтерко Груп Бианор Telelink BLD

Бронзов спонсор

Ciela Norma Интер Карс България

Партньори

БНР Bloomberg TV Bulgaria Digitalk TechNews Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия НСОРБ Мениджър b2b Media Sofia Tech Park ПРЕДПРИЕМАЧ Pixelmedia.bg Инженер.bg ДигиталнаИндустрия.bg БТПП Център за творческо обучение Tech.Offnews.bg БСК Uchi.bg DevStyler