Начало Партньори Контакти Поверителност English

13-то издание

Конкурс Наградите на БАИТ за 2023 г.

Кандидатствай

Участници

Начало » Участници» Успешен български ИКТ продукт/услуга

Успешен български ИКТ продукт/услуга

Cloud Tech Ltd. https://nula.bg/

Име на проекта

Nula.bg

Изпълнител на проекта

Cloud Tech LTD

Nula е онлайн бизнес софтуер, разработен с цел иновативно и интелигентно управление на финансите, счетоводството, персонала и данъчните задължения. Той е подходящ както за собственици на бизнеси, така и за финансово-счетоводни компании, работещи с микро, малки и средни предприятия.
С нарастващата потребност за по-ефективно и сигурно управление на финансите, Nula предоставя възможност за проследяване на данни и анализи в реално време, които служат като катализатор за взимането на информирани и стратегически бизнес решения.
Nula не само предоставя прозрачност и сигурност в управлението на финансите, но и автоматизира ръчните и повтарящи се процеси, което води до съществено намаляване на оперативните разходи. С технологии, базирани на изкуствен интелект, Nula оптимизира финансовите операции и подпомага бизнеса да постигне стабилност и растеж.
Иновативното софтуерно решение, разработено от българската стартъп компания Cloud Tech, е надежден партньор за всеки бизнес, насочен към постигане на финансов успех и конкурентно предимство в динамичната среда на съвременния пазар.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

Софтуерът е разработен приоритетно за българския пазар и е проектиран да работи съгласно изискванията на Закона за счетоводството, както и всички свързани с него закони и регулации. Софтуерът е специално адаптиран и конфигуриран, за да осигури съответствие със законодателството и нормативните изисквания, свързани със счетоводството на българския пазар.

Популярност

През последната година сайтът на услугата е посетен близо 100 000 пъти. Nula.bg се радва и на интерес в медиите:
https://www-bloombergtv-bg.cdn.ampproject.org/c/s/www.bloombergtv.bg/a/28-update/122367-balgarska-onlayn-usluga-za-schetovoditeli-avtomatizira-nad-85-ot-rachnite-protsesi
https://bnr.bg/sofia/post/101883018/martin-mateev-napravi-pomoshtnik-za-elektronno-upravlenie-na-biznesa
https://www.economy.bg/business/view/56252/Cloud-Tech-syzdade-oblachna-usluga-za-upravlenie-na-schetovodstvo-i-finansi
https://pixelmedia.bg/защо-да-изберем-облачна-услуга-за-упра/
https://smartage.bg/2023/10/23/дигитална-трансформация-в-счетоводс/
https://tvoite.technology/?p=17786

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

Софтуерът автоматизира регистрацията и мониторинга на всички финансови транзакции, включително приходи, разходи, активи и задължения. Използва OCR и AI за автоматизиране на въвеждането и осчетоводяването на фактури, намалявайки грешките и спестявайки време. Има цялостен подход към организирането и изпълнението на задълженията, автоматизирайки подготовката на платежни и преводи, интегрирайки се напълно с банковата сметка, което подобрява управлението на финансовите потоци и намалява риска от забавени или пропуснати плащания. В допълнение, софтуерът поддържа работа с различни валути и превалутиране, генериране на фактури на български и английски език, известия и напомняния.

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

Софтуерът е проектиран да извършва сложни и повтарящи се операции с висока прецизност, което значително намалява риска от грешки, които в противен случай биха могли да се случат при ръчното въвеждане на данни. Също така, софтуерът значително оптимизира времето, необходимо за изпълнение на финансовите операции. Скоростта на автоматизираните процеси позволява по-бърза и ефективна обработка на транзакциите, включително генериране на фактури, обработка на разходни фактури и управление на персоналните данни.

Продажби, пазарен дял

Продажбите и пазарният дял на нашата компания се намират в динамичен процес на развитие. В момента имаме над 1200 регистрирани фирми като потенциални клиенти, което представлява значителен потенциал за растеж. На този етап имаме и 120 активни клиента, като в началото на 2024 година година очакваме значителен ръст.

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

Броят на нашите клиенти и потребители на услугата нараства, като сме постигнали висока степен на удовлетвореност сред тях. Нашето успешно поддържане на постоянна комуникация с клиентите и активната ни подкрепа в използването на услугата им позволява да я използват ефективно. Част от отзивите могат да бъдат окрити в страниците ни в социалните мрежи:
Facebook: https://www.facebook.com/nula.bg
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nula-bg/

Дял на добавената стойност (нисък дял на стойността на вложените чужди продукти и лицензни права в продажната цена)

Дялът на добавената стойност в нашите услуги е нисък, като се оценява на около 15% от общата продажна цена. Този нисък дял на стойността, свързан с вложените чужди продукти и лицензни права, ни позволява да предлагаме конкурентни цени на нашите клиенти. Това също така означава, че голяма част от стойността и иновациите в нашата услуга се разработва и предоставя от нас, което ни позволява да създаваме уникални предимства и да контролираме качеството на предоставяните решения.

Продажби на чужди пазари

Към момента софтуерът се реализира само на българския пазар.

Устойчиво развитие

Специалисти и експерти от Nula.bg участват като гости на различни образователни и информационни събития. Ние вярваме, че споделянето на нашите знания и опит с широката общност е от съществено значение за постигането на устойчиво развитие.

CloudCart https://cloudcart.com/bg

Име на проекта

CloudCart

Изпълнител на проекта

Николай Илиев
CloudCart е иновативна платформа, която предлага eCommerce-as-a-service услуга, позволяваща на над 1600 онлайн търговци да използват мощните eCommerce и маркетинг инструменти, разработени от компанията. По този начин реализират повече продажби и повишават удовлетвореността на клиентите си. CloudCart предлага уникални решения за улеснение на своите търговци като: AI инструменти, достъп до Analytics в самата платформа, иновативен чекаут процес, маркетинг инструменти, разнообразни варианти за отстъпки и промоции, автоматизации и интеграции със стотици решения за плащания, доставки, управление на бизнеса и много други.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Отличия от изложения или други класации и престижни награди

Career Show Awards, най-добър стартъп работодател 2023 г.
Podim Pitching Competition в Словения
"Големите малки", победител в категория "Най-добър Стартъп" 2019 г.
Deloitte Tech Fast 50 - 2020 г., 2021 г.
Deloitte Technology Fast 50 - една от трите наградени български компании в специалната категория Impact Stars - 2021 г.
MIXX Awards and Research Awards - SILVER - 2021
CIO Review 2021
В Топ 3 платформи за електронната търговия, според класацията на водещата американска новинарска медия Newsweek и статистическия портал Statista - 2019 г.

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

Компанията е създадена през 2016 г. от братята Николай и Петър Илиеви, които споделят мечтата си да изградят 100% български продукт, който да остави следа в световната онлайн търговия. С натрупания си опит в бързо променящата се дигитална среда те създават платформа, подходяща за всеки тип бизнес.

Популярност

CloudCart е станала популярна като иновативна платформа за електронна търговия, която предоставя обширни услуги и инструменти за онлайн търговци. Със своята способност да подкрепя търговците в различни страни и непрекъснатото си усъвършенстване, компанията е спечелила признание в международен мащаб. Нейните усилия в областта на иновациите, включително разработката на AI инструменти, допълнително укрепват нейната репутация на пазара.

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

CloudCart ефективно използва изкуствен интелект за автоматизиране на процесите по създаване на продуктови и категорийни описания и SEO оптимизация, което значително улеснява и намлява работата на търговците. Внедряваме Typesense, иновативна база данни за бързо търсене, която ще ни позволи да разработим напреднала система за препоръки на продукти и интелигентно търсене в бъдеще. Нашата платформа гарантира висока надеждност, мащабируемост и гъвкавост, като едновременно с това предоставя изключително потребителско изживяване чрез интуитивен дизайн.

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

С CloudCart платформата търговците спестяват допълнителни разходи за разработки на функционалности, интеграции, back-end&front-end. Това води и до оптимизиране на времето за създаване на напълно функционален електронен магазин. В стремежа си да бъдем иноватори на пазара, CloudCart предоставя и набор от AI инструменти, които спестяват нуждата от персонал. Такъв например е AI инструмент, който създава описания на продукти и SEO мета-текстове. CloudCart използва облачно Google решение, което осигурява добра скалируемост и стабилност, без необходимост от Server-Side администрация, от страна на клиента.

Продажби, пазарен дял

Към днешна дата клиентите на CloudCart са реализирали над 158 млн. евро приходи и над 2,4 млн. доставени поръчки. Annual Recurring Revenue (ARR) е повече от 2 млн. евро. Със стабилни финансови прогнози CloudCart очаква да надхвърли оборот от 25 млн. евро през следващите четири години, използвайки своя скалируем бизнес модел и иновативни AI решения

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

CloudCart е иновативна платформа, която предлага eCommerce-as-a-service услуга, позволяваща на над 1600 онлайн търговци да използват мощните e-commerce и маркетинг инструменти, разработени от компанията. По този начин реализират повече продажби и повишават удовлетвореността на клиентите си. CloudCart предлага уникални решения за улеснение на своите търговци като: достъп до Analytics в самата платформа, иновативен чекаут процес, маркетинг инструменти, разнообразни варианти за отстъпки и промоции, автоматизации и интеграции със стотици решения за плащания и много други. CloudCart отличава с висока степен на задържане на клиентите, като месечният процент на отлив (churn rate) е само 1%.

Дял на добавената стойност (нисък дял на стойността на вложените чужди продукти и лицензни права в продажната цена)

CloudCart се отличава с висок дял на добавената стойност в продуктите си. Платформата акцентира върху собствената си разработка и иновации, като минимизира зависимостта от чуждестранни продукти и лицензни права. Основна цел на CloudCart е в бъдеще всички ръчни процеси да бъдат автоматизирани с помощта на дигитални асистенти, така че софтуерът да е полезен на търговците. В тази връзка компанията представи и своето ново решение CloudIO, с което осигурява до 5 пъти по-малко разходи за продуктови описания и до 5 пъти по-бърз процес на SEO оптимизация за търсещите машини. Дигиталният асистент спестява над 90% от времето на всеки търговец.

Продажби на чужди пазари

С настоящото присъствие на седем регионални пазара, компанията е установила сериозно присъствие в страни като България, Гърция и Румъния. Навлизането в необятния потенциал на електронната търговия в още страни продължава да бъде фокус на компанията. Предстоящият план за разширяване на пазара стратегически насочва вниманието към Германия и Италия, използвайки своята характерна стратегия за влизане. Освен това, CloudCart разглежда непроучени пазари с минимална конкуренция, включително Сърбия, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и Хърватия. Глобалните амбиции на компанията се разпростират из цяла Европа, Близкия Изток и Азия.

Устойчиво развитие

Последователността в дейността подчертава стабилността на компанията, която включва 180 000 евро месечен повтарящ се приход и впечатляващия оборот, генериран от търговците за над 300 милиона евро през 2022 г. За миналата година CloudCart отчита ръст на приходите си от 48% спрямо 2021 г., докато увеличението към ноември тази година (в сравнение с 2022 г.) е 71%. CloudCart си е поставил амбициозната цел да достигне 25 милиона евро годишен повтарящ се приход до 2027 г., подчертавайки силни финансови прогнози за устойчиво разширяване.

Реализирани ESG проекти - примери за конкретни ESG инициативи или проекти, които компанията е предприела през изминалата година и какво въздействие са имали

Във времена, изпълнени с предизвикателства и непрестанно променяща се среда, CloudCart избира да се фокусира в подкрепата на инициативи и организации, свързани с образованието като стъпка към едно постоянно усъвършенстване и подобряване на света, в който живеем. Знанията и опитът на екипа в сферата на онлайн търговията са в основата на техния успех.

Особено внимание обръщат на подкрепата на артисти и галерии чрез тяхната собствена инициатива CloudcART, която предлага безплатни онлайн магазини. CloudCart предоставя инфраструктура за онлайн търговия на социални предприемачи и техните каузи, спонсорира събития и инициативи.
LEAD Consult Ltd. https://www.leadconsult.eu/

Име на проекта

LEAD Consult Universal Loader

Изпълнител на проекта

LEAD Consult Ltd.

Universal Loader (UL) е софтуерен продукт, предлаган от българската компания LEAD Consult, който предоставя свързаност за обмяна на данни и комуникация между различни системи. UL се използва като самостоятелен Enterprise Middleware и поддържа внос и износ на данни с различни системи, като ETRMs, OTC платформи, PFM, OTC пост-търговски решения, доставчици на пазари и търговия и други.
UL позволява свързването между системите единствено чрез конфигурация, без да се изисква допълнително усилия за интеграция. Той осигурява картографиране на трансформацията от и към интегрираните целеви системи.
UL поддържа различни методи за транспортиране на файлове като уеб услуги, системни файлове и имейли, и различни файлови формати, включително XML, XLS, XLSX, CSV, JSON. Импортът или експортът на данни може да бъде планиран за автоматично стартиране от изходната система (например Allegro), да бъде задействан на ad hoc основа чрез своя уеб услуга или да бъде обработван ръчно.

Проектът е участвал в предишни издания на конкурса

Посочете с какво е различен проектът

Продуктът покрива все повече изисквания от страна на клиентите и са разработени нови решения за съществуващи от години проблеми.

Отличия от изложения или други класации и престижни награди

LEAD Consult се включи и участва всяка година в най-престижното и голямо изложение за енергетика и енергийни софтуерни решения E-World – място, което служи като информационна платформа на енергийния сектор на и където, всяка година в град Есен, Германия, се събира европейската енергийна индустрия. Там продуктът ни Universal Loader пожъна значителни успехи и привлече огромен интерес от големи енергийни компании.
LEAD Consut отново участва в годишната класация Kapital Digitalk 100 за ИТ сектора в България и постигна изключителни резултати.

9-то място - ТОП УСЛУГИ,СИСТЕМНИ ИНТЕГРАТОРИ, ПО ПРИХОДИ ЗА 2022
 

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

Universal Loader e изцяло български софтуерен продукт, разработен от екип от програмисти и бизнес консултанти в София, България и финансиран от основната дейност на нашата компания - IT консултиране и разработка на системи в енергетиката.

Популярност

Продуктът няма аналог в Европа и се използва от редица големи енергийни компании в държави като Германия, Швейцария, Естония, Финландия, Норвегия. Като единствен по рода си продукт на пазара в Европа Universal Loader допринася за позиционирането на България като водеща сила в създаването на технологични решения надежден партньор в енергийната сфера.

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

Продуктът Universal Loader има следните свойства:
• много гъвкав и конфигурируем;
• поддържат се различни формати за импортиране и експортиране като xml, xlsx и xls;
• позволява различни набори от данни да бъдат пренесени и трансформирани отделно или като пакет от една система в друга;
• може да се използва чрез уеб услуга (от потребителя или от система на трета страна, която може да експортира и импортира чрез извиквания на уеб услуга);

• съвместим с всички версии на ETRM системи като: Allegro, Previse Coral, Еndur;
• съвместим с MS SQL и Oracle бази данни;
• има много високо ниво на абстракция, което позволява бързо и лесно адаптиране към всякакви промени в модела на данни.

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

• Намалява драстично разходите за интеграции и миграции. В някои случаи разходите могат да намалеят до 10 пъти. Предлага и готови plug-and-play конфигурации за най-ползваните обекти в най-големите ETRM системи.
• Има налично ниво на уеб услуга (web services), което позволява на системите на трети страни да задействат функционалността за експортиране или импортиране.
• Включва голям набор от правила за трансформация на данните, които не изискват ресурс от програмисти, а са изцяло насочени към бизнес потребителите.
• Продуктът може да трансформира и прехвърля данни както през файлове (XLSX, XLS, XML, CSV, JSON, Custom file formats), така и през уеб сървиси, мейл и FTP.
 

Продажби, пазарен дял

Universal Loader има 3% дял от продажбите на LEAD Consult и около 40% пазарен дял.

LEAD Consult е включена под номер 340 в класацията на най-бързо развиващите се компании в Европа за 2020 г. Между 2015 г. и 2018 г. LEAD Consult отбелязва ръст на приходите от 494,1%. LEAD Consult е основана през 2012 г. и през 2018 г. има 19 служители.
През 2023 г. компанията отбелязва 43% увеличение на броя на служителите в сравнение с 2022 г.

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

• Продуктът се използва от бизнес потребители в седем енергийни компании, които ежедневно автоматизират своите интерфейси и/или миграции от и към различни системи чрез лесни drag-and-drop операции в Web-базирания Universal Loader.
• Намалява драстично разходите за интеграции и миграции. В някои случаи разходите могат да намалеят до 10 пъти.

Дял на добавената стойност (нисък дял на стойността на вложените чужди продукти и лицензни права в продажната цена)

Няма чужди вложени продукти. Продукта ни е изцяло наше творение.

Продажби на чужди пазари

Universal loader e разпространен в следните държави: Германия, Швейцария, Естония, Финландия, Норвегия.
Клиенти, които са интегрирали Universal Loader в процесите си, са: IWB, Gelsenwasser AG, UPM, VNG AG, Syneco Inc., Eesti Gaas AS, Enmacc GmbH, Orstead, Previse GmbH.

Устойчиво развитие

LEAD consult е модерна компания с поглед към бъдещето. Ние силно вярваме в устойчивото развитие на софтуера и системната интеграция. Нашият продукт Universal Loader по своята същност значително минимизира усилията за разработване на софтуер и въглеродния отпечатък от наша страна и от страна на клиентите, като използва облачна технология и намалява използването на компютърна енергия и свежда до минимум необходимостта от поддържане на енергоемка сървърна инфраструктура в центровете за данни.

 

Реализирани ESG проекти - примери за конкретни ESG инициативи или проекти, които компанията е предприела през изминалата година и какво въздействие са имали

LEAD Consult е социално отговорна компания, която предприема реални стъпки в полза на хората, околната среда и обществото като цяло. Компанията предлага на служителите си и широка гама от предимства - от финансови стимули, като ваучери за храна, през здравни програми, като допълнително здравно осигуряване и застраховка, до насърчаване на активния начин на живот, например със спортни карти. Участваме активно в различни инициативи като "Българската Коледа", за да се помогне за решаването на значими за общността проблеми, касаещи здравето на децата и да се подпомага лечението им.

SoftUni https://softuni.bg/

Име на проекта

Цялостна Програма по QA Инженерство

Изпълнител на проекта

SoftUni

SoftUni

Цялостната програма по QA инженерство извежда професията QA инженер от периферията на технологичното образование и ѝ дава централно място. Цялостният подход обединява ръчното тестване, технологичните познания, базови умения по програмиране с автоматизираното тестване, инструментите за него, както и съвременни DevOps практики.

Програмата покрива всички етапи от нулата до кариерния старт, осигурявайки 100% от уменията, необходими на един младши QA automation инженер. Продължителността ѝ е 17 месеца и съдържа 9 практически курса, разделени в 5 модула.

Професия „Специалист по ръчно тестване на софтуер“ може да бъде придобита в първите 5 месеца от програмата. Тя започва с безплатен въвеждащ курс QA Basics, който позволява на всеки да прецени дали това е пътят за него с 0% риск. Следва модулът QA Fundamentals с 2 курса, който разглежда различни софтуерни технологии, софтуерна архитектура, дизайн на тестове, инструменти за QA тестване и още.

Всеки може да надгради до професия „Инженер по автоматизирано тестване на софтуер“ в последващите 3 модула. Те съдържат по 2 курса и покриват теми, касаещи програмирането за целите на QA автоматизацията, back-end и front-end автоматизираното тестване.

Цялостната програма по QA инженерство разчита на експертен екип с дългогодишен опит. Самият д-р Светлин Наков е работил по създаването на обучителни материали и ресурсите за курсистите. Първото издание на програмата стартира през януари, 2023 г. и привлече небивал интерес.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Отличия от изложения или други класации и престижни награди

Въпреки че стартира през 2023 г., цялостната програма по QA инженерство вече се доказва като водеща програма в българското технологично образование. Възможностите, които създава пред хората, търсещи технологична професия, но не и като програмисти, се оценяват високо.

В резултат, през 2023 г. програмата спечели 2ра награда в категория Иновативен продукт/услуга на b2b Media Awards 2023. Разширяването на портфолиото на SoftUni с толкова иновативна образователна инициатива ни донесе още няколко награди. b2b Media Awards 2023 ни удостоиха с 1во място в категория Успешно развитие на бизнес организация, а Forbes Business Awards ни направиха Финалист в категория Компания на 2023 в сегмент Услуги.

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

SoftUni е българска компания, основана през 2013 година от д-р Светлин Наков и Христо Тенчев. Вече 10 години, собствеността на SoftUni е изцяло българска, управлението също, а дейността – в полза на българската икономика.

Програмите, включително тази по QA инженерство, са разработени от изцяло български колектив, воден от Светлин Наков, и са насочени към българската аудитория, независимо в кое кътче на света се намират сънародниците ни. Тази гъвкавост е възможна благодарение на факта, че ресурсите са дигитализирани, а обученията се провеждат изцяло онлайн, излъчвани на живо и достъпни на запис.

Популярност

Дълго време обученията в QA направлението се изчерпваха с единични курсове и частична подготовка. Стартът на програмата предизвика огромен интерес към структурираното и изчерпателно обучение, покриващо на 100% изискваните от младшите QA инженери умения и знания. В резултат, в първия прием на програмата кандидатстваха над 6 000 души, от които над 2 400 души или близо половината кандидатствали продължиха към следващия етап от програмата и завършиха цялостната подготовка за manual QA експерти.

През 2023 г. се проведоха 7 приема – до момента са кандидатствали и са започнали или ще започнат да се обучават близо 22 000 души. През 2024 г. ще се дипломира и първият випуск QA automation инженери.

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

Цялостната програма по QA инженерство и ресурсите към нея са достъпни онлайн по всяко време и от всяка точка на света, стига участникът да разполага с интернет връзка. Тази гъвкавост позволява на курсистите да придобият нова и високотехнологична професия паралелно с текущата си работа или традиционно образование. Асинхронното обучение им позволява да напредват със собствено темпо.

Самата програма е подходяща както за хора, които правят първи стъпки по посока придобиване на професия, така и за тези, които търсят начин да се преквалифицират. Уменията и знанията отговарят на изискванията на работодателите, така че и те да са уверени, че наемат качествено подготвени кадри.

Продажби, пазарен дял

SoftUni е лидер в технологичното образование в България. Цялостната програма по QA инженерство осигурява качествено, достъпно и практическо образование като алтернатива на софтуерното инженерство и програмирането. Тя е възможност за всички хора, които търсят реализация в технологичния сектор, но не като програмисти. Затова и през първата година, в която програмата е активна, близо 22 000 души са се включили в осъществените приеми, обуславяйки програмата като лидер в направлението.

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

Близо 22 000 души се обучат в различни етапи от програмата по QA инженерство. За да сме сигурни, че осигуряваме максимално качество и отговаряме на очакванията на курсистите, регулярно измерваме удовлетвореността им чрез анкети. Средната оценка на взелите участие в анкетите към момента достига 5.69 по скалата от 2 до 6, във всяка категория въпроси – качество на преподаване, качество на ресурсите и качество на оказаното съдействие.

Това показва, че средната удовлетвореност от образователния продукт и цялостната ни образователна услуга е много висока. Същевременно резултатът ни дава основание да продължим да развиваме ресурсите и да повишаваме качеството на обучението по QA инженерство.

Устойчиво развитие

Първият прием в цялостната програма по QA инженерство посрещна над 6 000 души през януари, 2023 г. От тогава досега, средно около 3 000 души са се включвали във всеки следващ прием. Интересът към програмата е устойчив и показва желанието на хората да преследват реализация в технологичния сектор, макар и не като програмисти и софтуерни инженери.

Това е тенденция, която очакваме да се запази, подобно на устойчивата тенденция в интереса към програмата по Софтуерно инженерство на SoftUni.

ThingsLog https://www.thingslog.com

Име на проекта

Система за мониторинг качеството на въздуха в град Ямбол

Изпълнител на проекта

Итрансформърс Лабс ООД с бранд име ThingsLog

ThingsLog успешно реализира публичен портал за наблюдение на качеството на въздуха в община Ямбол, решавайки нарастващия проблем със замърсяването. Въздушните замърсители са свързани със сериозни здравни проблеми, поради което администрацията на общината въведе система за мониторинг и контрол на въздушното качество.

Технологията на ThingsLog използва мини метеостанции със сензори, разположени в ключови зони на града. Измервателните станции събират данни за прахови частици, температура, влажност и радиация, предоставяйки информация в реално време. Системата използва LoRa WAN мрежа за предаване на данни в облачната платформа на ThingsLog.

Създаденият обществен портал представлява карта на града с инсталирани станции, които се оцветяват в зависимост от текущото състояние на въздуха. Потребителите могат лесно да следят данните за конкретни локации и да се осведомят за зони с превишени нормите. Системата помага в идентификацията на източници на замърсяване и поддържа исторически данни за анализ и оценка.

Резултатът е подобрено публично информиране за качеството на въздуха, повишена осведоменост за опасни зони и засилен обществен надзор. ThingsLog поставя основите за по-здравословна и безопасна среда, като предоставя ефективни инструменти за борба със замърсяването и защита на общественото здраве в община Ямбол.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Отличия от изложения или други класации и престижни награди

ThingsLog участва в традиционното проучване на ICAP CRIF Bulgaria, свързано с нефинансовия отчет на компанията. Като пазарен лидер в решенията за кредитен риск и бизнес информация в Югоизточна Европа ICAP GRIF определя рейтинги на компании над 59 години.

След попълване на данните на ThingsLog в системата Synergy получихме ЕСУ оценка В: Добро ниво на Устойчивост.

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

Итрансформърс Лабс ООД с бранд име ThingsLog e търговско дружество регистрирано на територията на Р. България и със 100% българска дялова собственост. Продуктите на компанията се изработват изцяло на българска територия.

Популярност

След успешно реализиране на проекта Система за мониторинг качеството на въздуха в град Ямбол за срок само от 6 месеца още две общини взеха решение на имплементират система – Бобов дол и Пирдоп.

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

Продуктите на ThingsLog са 100% собствена разработка, дизайн и имплементация.

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

Имплементацията на Системата за мониторинг качеството на въздуха в град Ямбол даде няколко положителни отражения в града, които до преди имплементацията са били почти невъзможни за идентификация.

1. Администрацията на общината лесно и бързо може да идентифицира замърсителите на въздуха, което им дава възможност за незабавна реакция.
2. Жителите и гостите на града могат да следят качеството на въздуха в реално време, което за хора с дихателно-респираторни заболявания е от съществено значение.
3. Ямбол е по-чист град.

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

Над 70% от клиентите на ThingsLog остават дълготрайни клиенти, като над 30% от тях надграждат и разширяват първоначално имплементираните системи.

Продажби на чужди пазари

ThingsLog работи в над 30 държави по цял свят самостоятелно или чрез мрежата си от партньори.

Реализирани ESG проекти - примери за конкретни ESG инициативи или проекти, които компанията е предприела през изминалата година и какво въздействие са имали

1. Енергиен мониторинг на бензиностанции Shell
2. Мониторинг на вода в болница Пирогов
3. Поддръжка на помпена станция в град Петрич

 

XTATIC Health https://xtatichealth.com

Име на проекта

XTATIC Health

Изпълнител на проекта

Делян Стоянов, Николай Методиев, BGO Software

XTATIC Health

XTATIC Health е стартъп, който специализира в healthcare content marketing, създаване и оптимизиране на съдържание за бизнеси в здравеопазването. Нашите клиенти са фармацевтични компании, компании за медицински устройства, и софтуерни компании, които специализират в изработката на медицински софтуери. С нашите услуги им помагаме да достигнат до техния клиент по органичен начин без да влагат пари в реклама. Помагаме на нашите клиенти да постигнат поставените си цели (увеличаване на продажбите, на трафика към уебсайта, придобиване на нови клиенти, утвърждаване на брандовата идентичност) с помощта на качествено съдържание, което оптимизираме с помощта на SEO и инструменти.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Отличия от изложения или други класации и престижни награди

Спечелихме една от наградите в Beyond Pre-Accelerator 2023 - ваучер от ClearWare Startup-Booster за софтуерни услуги на стойност 50,000 лв.

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

Компанията ни е учредена в България и всички съдружници сме с българско гражданство. Всички наши клиенти са български компании и български клонове на чуждестранни компании.

Популярност

На този етап няма друга агенция/компания в България, която да специализира в създаването и оптимизирането на медицинско съдържание. Имаме общо над 4000 последователи в социалните мрежи:
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/xtatichealth/?viewAsMember=true
Instagram: https://www.instagram.com/be.xtatic/
TikTok: https://www.tiktok.com/@be.xtatic

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

Услугата ни е изключителна на българския пазар, тъй като е нишова и изисква кадри, които могат да създават качествено съдържание и имат нужните медицински знания. Ние помагаме на компаниите да ограничат огромните бюджети за реклама, като им предоставим качествено съдържание, което представлява техния бранд и привлича органичен трафик, като по този начин се изпълняват поставените бизнес/маркетингови цели. Автоматизираме до голяма степен процесите на създаване и оптимизиране на съдържание с помощта на изкуствен интелект. XTATIC Health може да се опише като premium healthcare content marketing agency - гъвкави сме дотолкова, доколкото сме се споразумeли с клиенти ни.

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

С помощта на изкуствен интелект успяваме да спестим поне 50% от времето си прекарано в създаване и оптимизиране на съдържание. За по-малко време, постигаме по-бързо по-добри резултати за нашите клиенти.

Продажби, пазарен дял

От началото на дейността ни (февруари, 2023) сме генерирали около 30 000 оборот. Маржът ни на печалба е около 50%. Както споменах по-горе, няма друга агенция в България, която да предлага създаване и оптимизиране на съдържание на медицинска тематика.

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

Привлякохме и задържахме като клиент следните компании: BGO Software - най-голямата българска софтуерна компания, която създава софтуер за медицински организации, Roche Bulgaria - българският клон на една от най-големите фармацевтични компании в света, Unicoms Switzerland - българският клон на фармацевтична компания, произвеждаща хранителни добавки и медицински устройства, Herbamedica - българска компания, производител на хранителни добавки, и други. С всяка една от компаниите имаме дългосрочни планове (повече от 1 година) за сътрудничество.

Продажби на чужди пазари

Нямаме, освен ако не броим чуждестранните компании, споменати в по-горното поле.

Xiro.bg https://xiro.bg/

Име на проекта

Xiro.bg

Изпълнител на проекта

КСИРО ЕООД

Xiro.bg

Xiro.bg е онлайн базирана платформа, която има за цел да създаде първото пространство в България, изцяло насочено и подпомагащо професионалното развитие на младите хора в страната. Xiro.bg е за прохождащите на пазара на труда и за тези, които са готови да им подадат ръка, като открият и развият техния потенциал. Основна задача на платформата е да подпомага завършващите образованието си да намират своя първи истински работодател, като проведат стаж/практика в реална бизнес среда. Чрез софтуера на Xiro.bg, компаниите откриват най-мотивираните, отговорни и способни личности сред следващите поколения, а организациите с нестопанска цел, които от години подкрепят и работят в полза на учениците и студентите в страната, достигат по-лесно до тях.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Отличия от изложения или други класации и престижни награди

1. Xiro.bg е отличен от публиката като сайт на годината в категория „Сайт на startup или малка фирма“. Конкурсът е организиран от „Фондация за активно развитие на уеб“. В категория „Сайт на startup или малка фирма“, Xiro.bg беше избран между 24 фирмени сайтa на стартиращи бизнеси и малки фирми.
2. Xiro.bg е финалист във Forbes Innovation Awards 2023. Жури, съставено от екипите на Forbes Bulgaria и launchlabs Sofia избраха Xiro.bg за финалист в категория „Социална иновация“ с още 9 иновативни компании, които мислят за обществото и средата, в която живеем.

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

Както екипът на Xiro.bg, така и екипът на компанията разработчик са изцяло български компании.

Популярност

Xiro.bg успява да изгради мост в комуникацията между учениците и студентите и по-възрастните представители на бизнеса в страната, като им помога да „говорят на един език“. Първата версия на платформата излиза на пазара на 29.03.2023, като същата става достъпна за масовия потребител на 01.06.2023. Само за период от два месеца, Xiro.bg има над 22 хил. посещения и 18 400 уникални потребители. Клиенти на платформата са дружества като „УниКредит Булбанк“, „Кауфланд България“, „Аптеки Фрамар“, Фондация „Еврика“, “Либхер България” и други. До момента, в Xiro.bg има публикувани осем авторски статии с практическо съдържание и създадени над 300 уникални професионални биографии (CV).

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

Платформата е разработена чрез следните програми:
Graphic Design - Photoshop, Sketch, Figma, Illustrator, InvisionApp, Miro
Web Platform - Html 5, Angular 9 Framework
API Platform - Laravel 7 PHP Framework, MySQL, Node.js

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

Чрез Xiro.bg, различните компании са в състояние да привлекат млади кадри като така увеличат своята конкурентоспособност.

Продажби, пазарен дял

Всеки ден към Xiro.bg се присъединяват различни компании, организации с нестопанска цел и млади хора, които искат да започнат кариерния си път.

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

Към 14.11.2023 в Xiro.bg има 18 организации парньори (компани и организации с нестопанска цел) и над 300 регистрирани ученици и студенти.

Дял на добавената стойност (нисък дял на стойността на вложените чужди продукти и лицензни права в продажната цена)

Xiro.bg е уникален продукт разработен специално за КСИРО ЕООД.

Продажби на чужди пазари

Към момента платформата е само за българския пазар.

Устойчиво развитие

.

Реализирани ESG проекти - примери за конкретни ESG инициативи или проекти, които компанията е предприела през изминалата година и какво въздействие са имали

.

АМПЕКО ЕООД https://www.ampeco.com/

Име на проекта

AMPECO

Изпълнител на проекта

AMPECO

Платформата на AMPECO е цялостно софтуерно решение, което дава възможност на доставчиците на услуги за зареждане на електрически превозни средства да стартират, оптимизират и разширяват ефективно своя бизнес. Решението включва цялостна платформа за управление на зареждането, удобен за потребителя уеб портал и мобилни приложения за водачите на електромобили. Клиентите на AMPECO са операторите на зарядни точки - те могат да избират доставчиците на хардуер, с които искат да работят, като същевременно предоставят на водачите на електромобили първокласно изживяване. Платформата на AMPECO позволява на операторите да се интегрират с доставчици на софтуер от трети страни и да разработват лесно персонализирани функционалности.
AMPECO решава серия проблеми на операторите на зарядни точки. Платформата е “hardware-agnostic”, т.е. е съвместима с всеки хардуер и покрива всички бизнес модели за управление на зареждане на електромобили. Комплексният API (интерфейс за програмиране на приложения) на AMPECO улеснява надеждната интеграция със съществуващи системи, като например системи за фактуриране, управление на клиенти и потребители, но и позволява създаването на персонализирани интеграции. Сигурна и мащабируема, платформата на AMPECO позволява на големи оператори на мрежи от зарядни станции като енергийни, петролни и газови компании, автопаркове и производители на хардуер да влязат на пазара за няколко месеца с готово решение.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Отличия от изложения или други класации и престижни награди

AMPECO е получила редица глобални престижни награди. Компанията е удостоена с наградата за лидерство в областта на продуктите от Frost & Sullivan, с което се признават нейните високи постижения и иновации в разработването на продукти. AMPECO спечели наградата "The Digital Climate Solution Prize" на PwC ESG. AMPECO спечели и наградата на Forbes за “Най-иновативен продукт”. Съвсем наскоро компанията си осигури и забележителната 15-а позиция в класацията "Deloitte Technology Fast 50 2023 Central Europe". Тези признания са само няколко примера за отличията, които AMPECO е спечелила, отразяващи нейния ангажимент за високи постижения и иновации в технологичната индустрия.

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

Макар и работеща глобално, AMPECO постоянно застъпва своята българска идентичност. Компанията е основана в България и над 90% от екипа, който към началото на декември 2023 г. наброява над 100 служители, е базиран в София. Основателите на компанията са активни в различни бизнес асоциации и инвестират време и усилия да “заразят” все повече и повече млади български бизнеси да направят стъпката към глобалните пазари.

Популярност

AMPECO работи с повече от 130 оператори на мрежи за зареждане на повече от 45 пазара. Софтуерното решение на компанията е в основата на управлението на зарядни станции в целия свят и се използва успешно от оператори на зарядни станции, енергийни компании, вериги бензиностанции, телекоми, бизнеси с голям електрически автопарк и др. AMPECO се използва на 6 континента, а чрез платформата се управляват над 65 хил. зарядни станции.

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

Платформата на AMPECO е пример за иновации в областта на зареждането на електрически превозни средства. Част от иновативните функции на платформата са: Smart Charging: Чрез интелигентното зареждане операторите наблюдават, управляват и ограничават станциите за зареждане, за да оптимизират потреблението на енергия. Това позволява на водачите на електромобили да контролират кога и колко бързо се зарежда електромобилът по начин, който им спестява пари и защитава мрежата.
Универсална съвместимост: Софтуерът на AMPECO работи с различни зарядни станции на над 80 производители. Това означава повече възможности за операторите на зарядни точки за електромобили и техните клиенти.

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

AMPECO предоставя платформа за управление на зареждането на електромобили, която може да бъде изцяло брандирана от клиента и включва адаптивни мобилни приложения, уеб интерфейси и бекенд портал за клиенти и служители. Това дава възможност на операторите на зарядни точки да предлагат решения за зареждане на електрически превозни средства под собствена търговска марка и визуална идентичност, докато използват усъвършенстваната технология за зареждане на електрически превозни средства на AMPECO зад кулисите. Така AMPECO не само пести ресурси, но и предоставя напълно готови за интегриране решения на своите клиенти.

Продажби, пазарен дял

Глобално AMPECO е сред четирите най-големи компании в своя бранш. От съображения за конфиденциалност не можем да предоставим детайли за конкретни продажби и пазарен дял. Все пак можем да споделим, че между 2019 и 2022 г. AMPECO може да се похвали със забележителния ръст в приходите от 1627%, което нарежда компанията на 15-о място в класацията 2023 Deloitte CE Technology Fast 50 за бързорастящи технологични бизнеси в Централна Европа.

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

AMPECO работи с повече от 130 оператори на мрежи за зареждане на повече от 45 пазара. Софтуерното решение на компанията е в основата на управлението на зарядни станции в целия свят и се използва успешно от оператори на зарядни станции, енергийни компании, вериги бензиностанции, телекоми, бизнеси с голям електрически автопарк и др. AMPECO се използва на 6 континента, а чрез платформата се оперират над 65 хил. зарядни станции. При последното изследване на удовлетвореността на клиентите, NPS достигна 9.3.

Дял на добавената стойност (нисък дял на стойността на вложените чужди продукти и лицензни права в продажната цена)

Дялът на добавената стойност в платформата на AMPECO е изключително нисък (под 5%).

Продажби на чужди пазари

Над 95% от продажбите на платформата на AMPECO се генерират на глобалните пазари. Компанията е сред лидерите на пазара в ЕС и Обединеното кралство. С неотдавнашното финансиране от серия А в размер на 13 млн. долара, водено от BMW i Ventures, Cavalry и LAUNCHub, AMPECO е готова да разшири дейността си на северноамериканския пазар и извън него. Тази инвестиция подчертава потенциала на компанията да направи революция в сектора за зареждане на електрически превозни средства в световен мащаб. AMPECO наскоро разшири глобалното си присъствие, като отвори офис в Париж, наред с наемането на търговци в САЩ, за да осигури локализирана подкрепа на ценните си клиенти на тези ключови пазари.

Устойчиво развитие

Устойчивото развитие е заложено в ДНК на AMPECO. Чрез своята надеждна и гъвкава платформа за управление на зареждането на електрически превозни средства българската софтуерна компания подпомага положителното въздействие върху околната среда и обществото. Доказателство за устойчивите резултати на компанията е скорошното сертифициране на AMPECO като B Corp - като едва третата (и единствена технологична!) изцяло българска компания, както ии първият за AMPECO рейтинг от страна на EcoVadis - за 2023 г. оценката е с ниво “Silver”, което поставя компанията сред първите 25% от над 11.000 оценени компании в световен мащаб.

Реализирани ESG проекти - примери за конкретни ESG инициативи или проекти, които компанията е предприела през изминалата година и какво въздействие са имали

Данните за 2022 г. показват, че над 250 млн. е-километри са изминати с помощта на платформата на AMPECO. Те са равностойни на спестени емисии от над 3200 МТ CO₂е. Тези спестявания са постигнати на фона на общия въглероден отпечатък на Ампеко като компания, който възлиза на 132t CO2e за 2022 г. По този начин разликата между спестените и емитираните въглеродни емисии е няколко десетки пъти и така приносът на компанията към общия въглероден бюджет на планетата може да бъде разглеждан като негативен. Също впечатляващ е фактът, че тези спестявания са постигнати от малка компания. Средният брой на служителите на AMPECO през 2022 г. е бил 48, което прави по 66,7t CO2e избегнати емисии на служител.

Давид Холдинг АД https://datafruit.eu

Име на проекта

DataFruit IIoT

Изпълнител на проекта

Давид Холдинг АД

Давид Холдинг АД

DataFruit е решение на базата на индустриален интернет на нещата (IIoT), позволяващо на български компании да получат наблюдение и известие на активите си. Добавихме #ai функционалности, за да придобият българските производители на машини и оборудване предвидимост на действията и доставките си за гаранционен и извънгаранционен сервиз. Спестихме им средства и ги направихме конкурентни на западните пазари.
Решението ни е вътрешна разработка на българската компания Давид Холдинг и е напълно интегрируемо с отворени системи за ERP, деловодни процеси и други, присъщи на производствата решения.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Отличия от изложения или други класации и престижни награди

Не сме кандидатствали за награди досега.

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

Продуктът ни е разработен изцяло от български специалисти и се развива от екипите от офиса ни в гр. Казанлък. Чрез ред местни инициативи подпомагаме местни стартъп клубове не само чрез предоставяне на среда, но и чрез ангажиране на младежките организации с конкретни цели и задачи по проекта.

Популярност

Въпреки, че проектът ни все още се развива динамично чрез социалните мрежи и обществата, с които се стремим да комуникираме регулярно, придобихме популярност и създадохме предпоставки малките и средни предприятия в България да помислят за иновативни технологии при прогнозиране на ремонти и поддръжка.

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

В световен мащаб тази технология се ползва от производителите на електро-механикчни съоръжения, предизвикателство беше да я наложим в България и страните около нас.
Друго предизвикателство, което срещаме: или компаниите тепърва съзряват за внедряване на технологични иновации, или използват оборудване на световни лидери, които се грижат сами и за проследяване, известия и др. Справихме се с това предизвикателство, ангажирайки малки и средни предприятия с мотивация за световно технологично ниво и с оптимизирани работни процеси на поносима цена.

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

Използването на DataFruit IIoT води до легитимни прогнози и съответно, предвиждане на ресурси за дълъг период от време, рискове от скъпи аварии и като цяло ограмотяване на персонала в насока как иновациите могат да ни помогнат да оптимизираме действията си.

Продажби, пазарен дял

Мащабът ни е световен, представен чрез помощта ни към българските производители, износители на машини. Имаме интеграции в Грузия, Чили, Сърбия, САЩ и мн. др. В България и страните наоколо нямаме технологичен аналог с такава задълбоченост на наблюдаваните параметри.

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

Тъй като работим усилено заедно с екипите инженери при клиента, получаването на обратна връзка е не само търсен, но и неизбежен резултат. Изключително сме удовлетворени от активния процес ба работа и получаваме висока оценка и от клиентите.

Дял на добавената стойност (нисък дял на стойността на вложените чужди продукти и лицензни права в продажната цена)

Продажната цена зависи както от изразходения труд до момента, така и от фините настройки, необходими поради спецификата на всеки клиент и неговата среда. Лицензирането е на месечна база, напълно в световните тенденции за ценообразуване и резултира в съвременна и актуална култура на реинвестиция в български и европейски ресурси.

Продажби на чужди пазари

Имаме интеграции в Грузия, Чили, Сърбия, САЩ и мн. др.

Устойчиво развитие

Наблюдение, анализ на сложна и скъпа инфраструктура
Сигнализиране по всички налични канали за организацията, степенуване на уведомленията и предприемане на действия спрямо тях. Технологичните ни процеси са динамични и включват участието на много екипи и работни групи, т.к. няма липса на кадри в критични моменти.
В резултат: интегрирана, обозрима инфраструктура с ясни и предвидими разходи за поддръжка и добавена стойност - по-уверен персонал, по-малко податлив на грешки при ремонти и аварийни действия.

Реализирани ESG проекти - примери за конкретни ESG инициативи или проекти, които компанията е предприела през изминалата година и какво въздействие са имали

Компанията ни усилено подпомага както финансово стабилни, така и зараждащи се водно-електрически централи най-вече с инструмент за легитимни справки за произведени мощности. Имаме действителен случай на легитимна справка, помогнала на такава компания да докаже липси в изплащаните обезщетения и по този начин сме помогнали на последната, както и на много други, да постигнат устойчив бизнес.

Дриймикс ООД https://dreamix.eu/

Име на проекта

Dreamix LTD

Изпълнител на проекта

Dreamix LTD

Дриймикс ООД

Дриймикс предлага високо персонализирани услуги за разработване на софтуер по поръчка.
Подходът ни включва ефективно и цялостно внедряване в работния процес на всеки клиент, последвано от задълбочен анализ на широкия бизнес контекст - с цел създаване на решения, които се вписват в него. Този начин на работа ни носи широко интернационално признание - сред клиентите на Дриймикс се нареждат лидери в индустрията си като Coca-Cola Hellenic, CERN, VistaJet, MyComplianceOffice и други.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Отличия от изложения или други класации и престижни награди

Дриймикс се радва на международно признание в сферата на софтуерната разработка. Само през изминалата година услугите ни бяха отличени с Operational Excellence награда от Lean Institute. Също така реномираната глобална класация на Clutch.co ни призна за Top B2B компания, както и Clutch шампион, за 2023-та година. От същата класация получихме индивидуално признание за водещ български доставчик на софтуер за индустриите, които обслужваме(транспортен, медицински, и финансов софтуер), и технологиите, които предлагаме. Не на последно място, тази година бяхме отличени в Капитал 100 и назовани най-бързорастяща сред 30-те най-големи български ИТ компании.

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

Компанията е основана в България, и главният офис се намира в София. Основателите и акционерите са българи, както и повечето служители в компанията. В комуникацията си със сегашни и потенциални клиенти сме горди и открити с националната си принадлежност, а на сайта си публикуваме материали за експертизата на България и Източна Европа като софтуерни дестинации. Полагаме целенасочени усилия да подсилим репутацията на региона като конкурентноспособен източник на услуги от най-високо ниво.

Популярност

В тазгодишното издание на Капитал100, Дриймикс беше отличена като най-бързорастяща от 30-те най-големи ИТ компании в България. Често сме присъствали в статии на списание Икономика и други именити медии.

Стоян Митов, изпълнителният директор на Дриймикс, редовно представлява компанията на публични събития или реномирани дигитални формати. Само преди месец беше публикувано негово интервю във ValiantCEO. Тази зима той също така стана член на Forbes Council, допринасяйки за популярността на компанията.

Тодор Гигилев, акционер и председател на борда, скоро говори на COP28 - най-голямата конференция за опазване на климата в света, организирана от UN.

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

В партньорствата си винаги се опитваме да разширявaме технологичните граници на клиентите си:
- В колаборация с глобален орган за класификация на филми разработихме алгоритъм за машинно обучение, който анализира културни и регулационни особености, за да генерира възрастови рейтинги за над 150 страни
- Осъществили сме няколко интеграции с OpenAI за чатботове с изкуствен интелект
- За фабрика за оптични уреди използвахме алгоритми за компютърно зрение, които автоматизираха тестовия процес

На ниво процеси иновираме доставката на софтуерни решения, като създаваме екипи, включващи QA, продуктови и UX/UI специалисти освен инженери - по този начин затваряйки пълния софтуерен цикъл.

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

Услугите на Дриймикс носят индивидуални ползи на всеки от клиентите ни. Дриймикс използва уникален в индустрията подход, който комбинира техническа компетентност със задълбочен анализ на бизнес контекста на всеки клиент. Резултатът е софтуерен екип, който не просто изпълнява дадената му задача, а проактивно мисли и работи в посока постигане на главните цели на клиента. Това може да включва валидация на идеи, консултации и анализ - в допълнение към софтуерната част.

Някои от постиженията ни за наши клиенти:
- Увеличаване на скоростта на обработка на данни със 150%
- Оптимизиране на работни процеси 8х
- Изграждане на цялостни платформи, които удовлетворяват нуждите на клиентите ни

Продажби, пазарен дял

Приходите ни се равняват на 23 783 млн. лв за 2022 година, и очаквани 34 млн. лв. за 2023г. Имаме внедрени над 200 инженери, QA-s, Product Owners, и дизайнери по 30+ проекта.

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

Високо индивидуализирана природа на услугата, която предлагаме, носи висока удовлетвореност от страна на клиентите ни. Добър индикатор за това е дължината на партньорствата ни - в индустрия, където много партньорства продължават по няколко месеца, нашите средно продължават с години, като имаме клиенти, с които работим от над 10 години.

Освен това имаме рейтинг 5/5 звезди в Clutch, на база оценки, дадени ни от клиентите ни.

Дял на добавената стойност (нисък дял на стойността на вложените чужди продукти и лицензни права в продажната цена)

Цялото развитие на Дриймикс е благодарение на собствено финансиране, с нула външни инвестиции или продукти.

Продажби на чужди пазари

Над 90% от горепосочените ни приходи са от чуждестранни пазари. Имаме множество клиенти в САЩ, Обединеното Кралство, Ирландия, Швейцария, Германция, и Обединените Арабски Емирства.

Устойчиво развитие

Една от основните ни ценности е това да даваме на обществото около нас. Всяка година даряваме 1% от приходите си за благотворителност.

Инвестираме много в подпомагането на софтуерната общност. Над 40 наши инженери преподават в различни университети и академии. От години публикуваме седмичен Java бюлетин, в който споделяме мислите на именити инженери с аудиторията си.
Дриймикс полага усилия за разделно събиране на отпадъци и насърчаване на служителите да рециклират. Компанията се ангажира с корпоративна социална отговорност (CSR) и участва в общностни и социални инициативи, като дарения за благотворителност и участие в образователни програми

Реализирани ESG проекти - примери за конкретни ESG инициативи или проекти, които компанията е предприела през изминалата година и какво въздействие са имали

Партньори сме с водеща глобална ESG компания. Заедно с тях изградихме интернационална ESG платформа, която позволява на корпорации по целия свят да следят и намалят вредните си емисии и влиянието си върху околната среда.

Освен това имаме няколко вътрешни ESG инициативи:

- Рециклиране: Въвеждане на програми за разделно събиране на отпадъци в офиса.
- CSR и благотворителност: Изпълнение на корпоративни социално отговорни инициативи и дарения за благотворителност.
- Екологични инициативи: подкрепа на екологични организации.

ЗенХолд АД https://zenartvr.com

Име на проекта

ZenArt VR технология

Изпълнител на проекта

ЗенХолд АД

ЗенХолд разработи собствена технология за създаване на VR преживявания. Нашата технология, базирана на фотограметрията и гейминга ( нареждаме 3D обектите си в Unreal 5), е изключително подходяща за създаване на интерактивни симулатори, тренажори, виртуален туризъм и виртуално прототипизиране. С нея разработваме мащабни проекти по задание на нашите В2В клиенти. Като повечето иновативни технологии, VR намира широко приложение в различни сфери на бизнеса, тъй като проблемите които разрешава чрез симулиране на работни среди, процеси и сценарии, са универсални. С нашите VR симулации, осигуряваме отдалечено обучение на персонал във високо-рискови обстоятелства, които рядко биха се случили в реална среда, но е жизнено-важно персоналът да бъде обучен как да действа в такива моменти. Друго приложение на продуктите от VR технолията ни е при създаването на виртуални туристически обекти, виртуални прототипи, виртуални тренажори, и високо-ангажиращи преживявания в сферата на edutainment-а ( сливане на образованието със забавлението).
Сред клиентите, за които вече сме разработили проекти, се отличават US Army, City Neon, National Geographic, Pernod Ricard. В момента сме в преговори с футболен клуб Barcelona, за създаването на виртуално преживяване на най-великите моменти на отбора, което ще се показва в музея, разположен в реновирания Camp Nou.

Проектът е участвал в предишни издания на конкурса

Посочете с какво е различен проектът

Отбелязали сме значителен прогрес в три направления:
*Технологично – оптимизирали сме процеса на работа, внедрявайки елементи на автоматизация там, където е възможно, с оглед минимизирането на ръчната работа на екипа по обработката на 3D обектите.
*Пазарно – намерили сме реализация в нови бизнес сфери ( подробности по-долу)
* Репутационно – спечелили сме нови награди и отличия ( подробности по-долу)
 

Отличия от изложения или други класации и престижни награди

1.https://bait-awards.bg/News/Izvestni-sa-pobeditelite-v-konkursa-%E2%80%9ENagradite-na-BAIT%E2%80%9C-za-2021g/87/
2.Наша разработка спечели Lumiere „Best Use of VR”
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/lumiere-awards-winners-list-1235104535/
3.Start Up
https://forbesbulgaria.com/fba/winners-2022/
4.Immersive Reality
https://contest.immersiveunity.com/results-2021/
5.Impact Stars, Deloitte
https://www.bta.bg/en/news/economy/575146-seven-bulgarian-companies-in-deloitte-s-annual-ranking-of-high-growth-companies-
6.Start-Up Ole
https://www.fmfib.bg/bg/news/249-fond-na-fondovete-vze-uchastie-v-prestizhnoto-sabitie-za-inovatsii-startup-ol%C3%A9-2023

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

ЗенХолд е съоснована от млади български предприемачи с опит в управлението и в гейминг индустрията. Екипът на компанията е съставен изцяло от български специалисти, на чиято експертиза се гради и безапелационният международен успех на компанията. Офисът и седалището на компанията са в София.
Пилотният проект на компанията, чрез който показахме на световните професионални среди какво можем да постигнем чрез нашата технология, проект, който получи финансирането на Epic - Epic MegaGrant, също е българска дестинация – Белоградчик.
https://www.youtube.com/watch?v=905ySJqdVEM

Популярност

Доказателството за популярността на разработваните от нас VR преживявания е широкият набор индустрии, ползващи се от симулаторите и тренажорите ни.
Докато типичната компания разработва продукт за нуждите на една бизнес вертикала ( например само фармацевтика), компаниите като нас, разработващи иновативна технология, имат клиенти от разнообразни бизнеси.
Бизнеси, базирани на иновативна за времето си технология, предлагащи продукти с приложение във всички бизнес сфери, като например офис пакета на Майкрософт, са доказали своята устойчивост във времето.
Разполагаме с правилната технология в правилния момент, за да се превърнем в еталон при симулационните обучения в бъдеще.

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

Автоматизирахме част от процесите, внедрявайки шейдъри, разработени от екипа ни. Шейдърите са автоматизирани команди, изпълнявани от програмата. Оттам следва по-скоростно изпълнение на поръчките, без да се компрометира качеството на финалния продукт.
Гъвкавост – екипът работи на проектна база, всеки път съобразявайки се с нови сценарии, среда и обекти, разработени специално за нуждите на всеки един бизнес клиент.
Потребителско изживяване – бизнес клиентите ни получават персонализирани за собствените им нужди VR симулатори/тренажори, които са напълно интерактивни, както и благодарение на фотограметрията, която използваме – изцяло визуално идентични с физическия обект

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

Благодарение на разработените от нас персонализирани шейдъри, работата на екипа, изразена в човекочасове, бива намалена с между 15-20%, (в зависимост от мащаба и спецификата на проекта). Това ни дава допълнително конкурентно предимство по отношение на очакванията на възложителя

Продажби, пазарен дял

Продажбите ни са на проектна база ( изготвяне на предварително уговорен между страните проект), като бизнес моделът е В2В. Продажбите ни за 2022 г са на стойност 2.4 М лв. Между клиентите ни се отличават имена като US Army, City Neon, National Geographic, Pernod Ricard. В момента сме в преговори с футболен клуб Barcelona относно създаване на виртуално преживяване на най-великите моменти на отбора, което ще се показва в музея, разположен в реновирания стадион Camp Nou

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

Поради високата себестойност на разработките ни ( всяка от тях е мащабен проект, отнемащ между 9 и 12 месеца), в момента бизнес моделът ни е на проектна база към В2В ( големи бизнес клиенти).
Съобразявайки се с нуждите и изискванията на въпросния клиент, ние разработваме виртуални сценарии и среда, които служат за решаване на съответните бизнес проблеми или нужди. По този начин си подсигуряваме паричен поток, който да покрие работата по изработката.
Свидетелство за удовлетвореността на бизнес клиентите ни е фактът, че ни препоръчват. Голяма част от клиентите ни са вследствие от лична препоръка, без каквато трудно би се осъществила сделка на високо ниво с имена от световен ранг

Дял на добавената стойност (нисък дял на стойността на вложените чужди продукти и лицензни права в продажната цена)

Стойността на чужди лицензионни права в процеса на разработка на VR симулациите е далеч под 1%.
В процеса на разработка използваме софтуер за обработка на 3D обекти като 3Ds Max, Maya, Zbrush, чиито годишни лицензи общо струват около 4000 долара. А Unreal Engine – средата, в която компилираме финалните си продукти е безплатен инструмент. Имайки предвид, че цената на повечето от нашите финални продукти е шестцифрена сума, е видно, че съотношението стойност на вложени чужди продукти и лицензионни права / финална цена, е изключително ниско.

Продажби на чужди пазари

100% от нашия VR се реализира извън България. Основните ни клиенти се намират в САЩ и Ирландия. Както споменахме и по-горе към момента финализираме и голяма сделка с ФК Барселона, тоест съвсем скоро ще можем да добавим и Испания към списъка с пазари.

Устойчиво развитие

Наясно сме с факта, че устойчивото развитие на компанията е от решаващо значение за дългосрочния просперитет на бизнеса. Имайки това предвид, през месец юни 2023г, се обърнахме към uIMPACT, които изготвиха задълбочено проучване на ESG процесите в компанията. В резултат ни предоставиха доклад за състоянието на компанията и препоръки за внедряване на допълнителни добри практики, по които усилено работим.
Към момента имаме внедрени следните политики: за равнопоставеност, за спазване на правилата за мин. заплащане, политика за оплаквания и предпазване от тормоз на работното място, внедрен принцип „equal pay for equal work, политика за защита на данните, както и механизъм за финансов контрол

Реализирани ESG проекти - примери за конкретни ESG инициативи или проекти, които компанията е предприела през изминалата година и какво въздействие са имали

Environmental –VR преживяванията ни спомагат за намаляване на карбоновия отпечатък. VR обученията и виртуалният туризъм, икономисват вредни емисии от спестеното физическо пътуване. Според статистика на наш клиент, VR обучението на персонала им е намалило годишния им въглероден отпечатък от 96.1 на 1.4 тона.
Social – служителите ни се радват на гъвкаво работно време и широк спектър от социални придобивки. Жените са представени равноправно като процентово изражение и като ръководни кадри.
Governance – с оглед спазване на прозрачност и добри практики, ЗенХолд спазва тясна отчетност към MorningSide Hill (фондът за дялово инвестиране, с който си партнираме)

Интерсофтпро ЕООД https://robobizz.com/

Име на проекта

Робобизз

Изпълнител на проекта

Интерсофтпро ЕООД

Интерсофтпро ЕООД

Изкуствен интелект, работещ като напълно автоматизирано решение за онлайн бизнес. Услугата се предлага като RAAS (Робот като услуга). Услугата предлага цялостно решение за електронна търговия като включва всички необходими компоненти в себе си: Проектиране, Планиране , Имплементиране , Експлоатация.
https://www.youtube.com/watch?v=hFxSnBO-Y6M

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Отличия от изложения или други класации и престижни награди

Имаме спечелена награда за най -добра иновация на Е-комерс Германия за 2020 година. Жури : Гугъл , Фейсбук, Мерцедес и др.

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

100 % Българска собственост и 100 % Български екип за разработка!

Популярност

Имаме Клиенти в Германия, България , Унгария, Англия и Хърватска

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

Услугата е изградена от Изкуствен интелект позволяващ изграждането и менажирането на автоматизирани процеси във електронната търговия. Решава множество проблеми, изключително гъвкав и предлага автоматизация на процесите на 89% електронната търговия.

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

Автоматизира на 100% рутинни процеси по поддръжка и синхронизация на данните в електронната търговия. Увеличава скороста обработка и коректността на данните. Минимизира грешките и намалява значително човешките дейности в електронната търговия.

Продажби, пазарен дял

Продажбите са над 100+ , пазарен дял не може да се измери към момента поради липса на директни конкуренти

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

Степен на удовлетвореност на клиентите те 77%

Дял на добавената стойност (нисък дял на стойността на вложените чужди продукти и лицензни права в продажната цена)

В разработката на изкуствения интелект има 0 процента чужди използвани продукти и технологии. Единствено при изграждането на цялостни решения може да бъдат използвани опън сорс платформи за електронна търговия от Топ 10 в света.

Продажби на чужди пазари

Имаме успешни продажби на 4 чужди пазара Германия , Англия , Унгария и Хърватия

Устойчиво развитие

През последните години компанията има устойчиво развитие и увеличаващи се приходи от предлагането на иновативната услуга достигащи 90 % от общия брой приходи на компанията. Компанията е стабилна тази година навърши 20 години от създаването си.

МенторМейт https://mentormate.com/

Име на проекта

MentorMate Career Framework - Изграждане на кариерна пътека за всички служители в организацията

Изпълнител на проекта

МенторМейт

МенторМейт

Водещ приоритет за нас е развитието на хората. Важен елемент от тази цел е поставянето на разнообразни възможности и кариерни пътеки и очертаване на ясен кариерен път пред всеки. За да я осъществим, проектът се фокусира върху три направления. Създадохме вътрешно уеб приложение (Career Framework), през което всеки служител да следи своето развитие и има лесен достъп до информацията за всички отдели и кариерни възможности в организацията - персонализиран инструмент, изцяло насочен и към нашите нужди и бизнес позиции. Втората основна задача бе създаването на ясни очаквания и умения, които трябва да притежава всеки специалист в екипите ни. В последната фаза на проекта януари-май 2023 имплементирахме възможността за създаване на лични планове за развитие за цялата организация през уеб приложението, което улесни значително процеса по изграждане на индивидуалните кариерни планове за развитие.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Отличия от изложения или други класации и престижни награди

МенторМейт спечели три награди в класацията на Career Show 2023 за най-добри работодатели в България в категория “Ангажираност и иновации”:
Първо място в подкатегория “Referral програма”
Второ място в подкатегория “Стратегия за дистанционна работа”
Трето място в подкатегория “Стратегия за кариерно развитие”

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

Екипът, разбработил продукта, е съставен предимно от българи.

Популярност

Цялата компания активно използва уеб приложението (Career Framework) (1000+ души)

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

Водещa за нас е целта да улесним лидерския екип при разработването на лични планове за кариерно развитие и да дадем лесен достъп до информацията за всички отдели и кариерни пътеки в организацията, както и комбинацията от ключови компетенции, които трябва да притежават различните експерти в МенторMейт. Мениджърите от друга страна имат достъп до плановете, за да се подготвят за дискусиите, а по време на кариерните разговори, да ревизират съдържанието и да дадат обратна връзка по всяко от уменията.

Дизайнът на приложението е разработен от експерти в human-centered design, които целят да направят потребителското преживяване лесно и смислено, и да го подобряват постоянно.

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

На всяка фаза от изграждането събирахме обратна връзка и адаптирахме инструмента. Резултати:
- Създадохме кариерни пътеки за всички отдели. Разширихме съдържанието в уменията за всяка позиция.
- Въведохме изграждането на индивидуален план за кариерно развитие като неизменна част от процеса по оценка на представянето.
- Мениджмънтът започна активна работа с експерти по човешки ресурси по изграждането на индивидуални кариерни планове.
- Създадохме материали за помощ при използването на плана.
- Потребителите имат прозрачност какви са възможностите им за кариерно развитие и какви умения следва да придобият.
- Мениджърите управляват с лекота плановете на големи екипи от 50 до 100 човека.

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

До момента през 2023г. имаме общо 336 повишения, 8 от тях стартираха своя кариерен път в лидерски позиции, а 34 - в мениджърски. Инструментът успешно предостави яснота при създаването на кариерен път за развитие на всеки в организацията. Изграждането на кариерен план с дефинирани ключови компетенции, послужи като допълнителна мотивация за по-добри резултати. В допълнение, за създаването на дигиталния инструмент бе сформиран кросфункционален екип от стартиращи кариерата си експерти под менторството на опитни професионалисти в организацията. Посредством вътрешния проект, колегите, скоро завършили стажантската ни програма, започнаха да трупат реален бизнес опит и развиха ключови умения.

Устойчиво развитие

Нашите eтични бизнес практики са фокусирани върху осигуряването на работна среда, която насърчава справедливото отношение и приемственост. Във всички наши практики и ежедневни операции се ръководим от високи морални и етични стандарти. Нашата политика е да поддържаме среда, свободна от обидно поведение или тормоз въз основа на раса, вяра, религия, пол, възраст, национален произход, увреждане и други. Отнасяме се към всички клиенти и членове на екипа с уважение и почтеност.

Реализирани ESG проекти - примери за конкретни ESG инициативи или проекти, които компанията е предприела през изминалата година и какво въздействие са имали

Управляваме бизнеса си по социално отговорен и екологично устойчив начин и поддържаме най-високи етични стандарти. Работим неуморно, за да постигнем нашите КСО цели, съсредоточавайки се върху 3 области:
- Благотворителност и доброволчество - Организираме кампании в подкрепа на различни каузи.
- Околна среда и устойчивост - Управляваме бизнеса с минимален отпечатък, възприемайки зелени практики.
- Здраве - Чрез MentorFit, инициативата за физическо здраве, организираме различни активности, които ни помагат да поддържаме форма, като същевременно връщаме към обществото и подкрепяме онези, които се нуждаят от достъп до спорт. През 2023г. 208 души се включиха в инициативата.

МенторМейт https://mentormate.com/

Име на проекта

MentorMate Gamified Referral Program

Изпълнител на проекта

МенторМейт

МенторМейт

Създавайки геймифицирана програма за препоръки, разчупихме допълнително популярния ни бонусен модел. Благодарение на тази иновация колегите ни са още по-мотивирани в намирането на нови попълнения в екипа на МенторМейт, използвайки мрежата си от контакти. Програмата има игрови и състезателен елемент и предвижда печалба на допълнителни награди в допълнение на финансовия стимул.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Отличия от изложения или други класации и престижни награди

МенторМейт спечели три награди в класацията на Career Show 2023 за най-добри работодатели в България в категория “Ангажираност и иновации”:
- Първо място в подкатегория “Referral програма”
- Второ място в подкатегория “Стратегия за дистанционна работа”
- Трето място в подкатегория “Стратегия за кариерно развитие”

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

Екипът, разбработил продукта, е съставен изцяло от българи, както и голяма служителите, които се възползват от програмата.

Популярност

В компанията препоръките са вторият най-голям източник както на кандидати, така и на новонаети служители. Получените през 2023 г. препоръки са 487, а в програмата са се включили общо 254 (24,9%) от 1000+ текущи служители в МенторМейт.

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

Програмата ни за препоръки предлага парични бонуси на служителите, чиито препоръчани кандидати започнат работа при нас. А за всеки интервюиран кандидат получават кристали, които служат като "разменна монета" в нашата онлайн платформа с награди. Те могат и да се подаряват и да се пренасочват към благотворителна кауза. За да увеличим ангажираността, въведохме допълнителна геймификация (Referral Leaderboard) със състезателен елемент. В Referral Leaderboard се включва всеки с препоръка, стигнала до интервю. В края на всяко тримесечие този с най-голям брой интервюирани препоръки печели награда - преживяване или материална придобивка. Направихме и обновление на паричните бонуси, като ги утроихме.

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

Препоръчването за позиция е по-лесно и забавно от всякога. Благодарение на новата ни ATS система, с натискане на няколко бутона колегите ни влизат в нашата онлайн платформа, където могат да споделят свободните ни позиции с мрежата си от контакти и в допълнение на финансовия стимул, имат възможност да спечелят страхотни награди. Получените през 2023г. препоръки са 487. Постигнахме и по-висок процент на приети оферти от кандидати от препоръка (80%) в сравнение с общия такъв за компанията за 2023 г. (78%). Освен качествените кандидати и увеличението на препоръките, програмата носи и административно улеснение предвид мащаба на компанията, спестявайки време чрез стандартизирания процес.

Продажби, пазарен дял

Общият брой препоръки, получени през 2023г. са 487. Като един от основните канали за привличане на таланти за компанията, 12% от всичките ни отправени оферти са били към препоръчани потенциални колеги. Близо 1/10 от интервютата, които провеждаме, са с препоръчани кандидати.

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

Освен измеримия успех, който постигнахме с нововъведенията в програмата за препоръка на нови колеги, наблюдаваме завишената ангажираност от новите попълнения в екипите ни, а и от получените награди.

Устойчиво развитие

Нашите eтични бизнес практики са фокусирани върху осигуряването на работна среда, която насърчава справедливото отношение и приемственост. Във всички наши практики и ежедневни операции се ръководим от високи морални и етични стандарти. Нашата политика е да поддържаме среда, свободна от обидно поведение или тормоз въз основа на раса, вяра, религия, пол, възраст, национален произход, увреждане и други. Отнасяме се към всички клиенти и членове на екипа с уважение и почтеност.

Реализирани ESG проекти - примери за конкретни ESG инициативи или проекти, които компанията е предприела през изминалата година и какво въздействие са имали

Управляваме бизнеса си по социално отговорен и екологично устойчив начин и поддържаме най-високи етични стандарти. Работим неуморно, за да постигнем нашите КСО цели, съсредоточавайки се върху 3 области:
Благотворителност и доброволчество - Организираме кампании в подкрепа на различни каузи.
Околна среда и устойчивост - Управляваме бизнеса с минимален отпечатък, възприемайки зелени практики.
Здраве - Чрез MentorFit, инициативата за физическо здраве, организираме различни активности, които ни помагат да поддържаме форма, като същевременно връщаме към обществото и подкрепяме онези, които се нуждаят от достъп до спорт. През 2023г. 208 души се включиха в инициативата.

Методия АД https://www.methodia.com/

Име на проекта

Калкулатор на спестени въглеродни емисии от енергийни услуги

Изпълнител на проекта

Методия АД

Методия АД

Методия е технологичен доставчик на персонализирани бизнес решения от типа „бизнес като услуга“ (BaaS) и „софтуер като услуга“ (SaaS), насочени към енергийната и ютилити индустрии. Компанията е фокусирана върху разработката на дигитални продукти и на цялостен софтуер за управление на комплексни оперативни дейности на доставчици на електричество, газ, вода, отопление и други комунални услуги. Иновациите в дигитализиране на различни дейности, които целят намаляване на негативното въздействие към околната среда, са огромна стъпка, която позволява да се взимат информирани и стратегически решения за развитие на бизнеса и влиянието им за промяна на потребителското поведение.
Изключително сме горди с едно от най-новите си постижения, а именно разработването на функционалност, която автоматизирано изчислява в реално време и визуализира спестените въглеродни емисии в документите генерирани чрез системата ни Utility and Telecom Suite и в портала за самообслужване на клиенти. Чрез нея постигаме оптимизация на дейностите, свързани с отчитането на потреблението на клиентите и доставката на хартиени документи (договори и месечни фактури) до адрес на клиента. Включеният в системата калкулатор изчислява и предоставя информация за спестените въглеродни емисии, както на доставчика, така и на крайните потребители, което наистина ни вдъхновява да продължаваме напред и да сме част от положителната промяна в общественото мнение и намаляване на негативното въздействие върху околната среда.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Популярност

Ютилити компаниите трябва да се адаптират към променящата се пазарна динамика, регулаторни изисквания и обществени очаквания, за да осигурят дългосрочен успех в развиващата се енергийна среда. С настъпването на 2024 година и влизането в сила на Директивата за корпоративното отчитане на устойчивостта (CSRD), доставчиците на комунални услуги се изправят пред предизвикателството да докладват своя въглероден отпечатък, за което ние предоставяме инструмент за това отчитане. Внедряването на калкулатора от нашите клиенти е изключително предимство в развитието на бизнеса им и залагайки на иновациите за нас е чест да участваме активно в създаването по-зелено и устойчиво бъдеще.

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

Преминахме през много предизвикателства, докато завършим напълно всички изчисления, необходими, за да бъдат визуализирани правилните данни за спестени емисии. Използвайки machine learning успяваме създадените алгоритми да прилагат използваните статистически методи, като се научават да откриват нови модели и да достигат до ключови взаимовръзки при работата си с огромно количество данни.
Всички изчисления и подходи преминаха успешно процес по валидация от страна на Lloyds по ISO 14064-1. Безпристрастната положителна оценка на одитора за усилията и значимостта на проекта са още едно доказателство за неговата ценност в обществото.

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

Чрез калкулатора ние вече виждаме първите успехи от намаляване на въглеродния отпечатък. С визуализирането на спестените емисии в клиентския портал на доставчика, отчетохме увеличение на използването на функционалността за подаването на самоотчет за месечното си потребление в портала, както и отказ от месечни хартиени фактури.
Възможностите за последващо развитие и използване на още по-широк обем на данни ще даде многопосочност в различните процеси за автоматизиране.

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

Ползите за компания, която адаптира практиките си към екологична и социална устойчивост са различни, в това число и осигуряването на по-добра ангажираност на всички страни – крайните потребители, организацията-доставчик на комунална услуга и обществото.

Дял на добавената стойност (нисък дял на стойността на вложените чужди продукти и лицензни права в продажната цена)

Продуктът е изцяло разработен от R&D екипа ни в България и е 100% наша интелектуална собственост.

Продажби на чужди пазари

Както всички наши продукти, така и тази функционалност, е достъпна за всички наши настоящи и бъдещи клиенти в целия свят.

Устойчиво развитие

Калкулаторът за спестени въглеродни емисии позволява на бизнеса да извлича информация, която да инкорпорира в годишните си ESG доклади за общия си принос към съответния период. Получените данни могат да бъдат съотнесени към Обхват 1, 2 и 3 съгласно Протокола за парниковите газове. Това дава възможност на организацията да оцени и проследи въздействието си върху околната среда и да предприеме мерки за смекчаване на въглеродния отпечатък. Информацията за количеството спестени емисии потвърждава успеха на инициативи, насочени към промяна на потребителското поведение по посока на дигитални решения за опазване на околната среда и насърчава инвестициите, насочени в тази посока.
СмарТест - Александър Попов https://www.smartest.bg/

Име на проекта

СмарТест

Изпълнител на проекта

СмарТест

СмарТест - Александър Попов

Нашата мисия
Вярваме, че формулата за по-добро образование е да увеличим времето на учителите да подбуждат, предизвикват и вдъхновяват учениците, и да намалим времето, прекарано в скучни и повтарящи се процеси.
Нашата цел
Да подобрим българското образование, като улесним работата на учителите и обогатим знанията на учениците.

Проектът не е участвал в предишните издания на конкурса

Ясно изразена българска идентичност на продукта/услугата и компанията

Продъктът е изцяло българска разработка и изцяло съобразен с българската образователна система и изисквания. Предоставя огромна свобода на учителите да създават свои тестове и начини да оценяват учениците по модерен начин.

Популярност

Над 700 училища вече използват успешно платформата.

Иновативност; приложение на авангардни технологии; технологични, процесни и бизнес предизвикателства, които решава; надеждност; гъвкавост; степен на автоматизация; дизайн и потребителско изживяване

Изключително модерна технология, като последната версия на тестовете може да интегрира и ChatBot в работата на учителите при създаване на тестове, удобен UX, ползваемост, лесна употреба от страна на учители.

Резултат от използването, до каква степен освен автоматизиране на процеса, води до неговото оптимизиране (по-малко ресурси и/или по-високи резултати, цялостен реинженеринг) за разлика от начина на работа преди неговото внедряване

Бърз и лесен начин, възможност на учителите да споделят трстове помежду си и да използват ресурси за оптимизация на процеса на изграждане и използване на тестове, по всички учебни предмети, за всички класове и на различни езици.

Брой и степен на удовлетвореност на клиентите (организациите) и потребителите

Висока.

Устойчиво развитие

Устойчиво развитие в последните три години.

Новини

28.02.2024

Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г.

На официална церемония снощи бяха отличени победителите в отделните категории на Наградите на БАИТ за 2023 г. Христо Борисов, главен изпълнителен директор и основател на Payhawk, първата...

15.01.2024

Известни са номинираните в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г.

След гласуването на журито вече са известни номинираните в отделните категории на Наградите на БАИТ за 2023 г. Имената и проектите на селектираните могат да бъдат намерени в секция Номинирани на...

18.12.2023

72 кандидатури участват в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г.

72 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в „Наградите на БАИТ“ за 2023 г.   Със 17 кандидатури като най-оспорвана в...

 

Златен спонсор

Vivacom

Сребърен спонсор

Datecs Акронис България Shelly Group Telelink Business Services

Бронзов спонсор

Ciela Norma Интер Карс България Кантек Storpool Storage

Със съдействието на bTalks

bTalks

Партньори

БНР Bloomberg TV Bulgaria TechNews Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия НСОРБ Мениджър b2b Media Sofia Tech Park ПРЕДПРИЕМАЧ Pixelmedia.bg Инженер.bg ДигиталнаИндустрия.bg БТПП Tech.Offnews.bg БСК Uchi.bg Кариери Лидер.БГ Дигитални истории Digitalk Zone4Tech DevStyler