Начало Партньори Контакти Поверителност English

10-то издание

Конкурс Наградите на БАИТ за 2020 г.

Кандидатствай

Участници

Начало » Участници» STARTUP Компания

STARTUP Компания

"Ондо Солюшънс" ООД https://ondo.io/

"Ондо Солюшънс" ООД

"Ондо Солюшънс" ООД е българска компания, основана през 2020 г., предоставяща ИТ услуги и решения в земеделието. Компанията разработва продукта Ondo - високотехнологична система за автоматизирано управление на напоителния процес, прецизно торовнасяне, климат контрол и мониторинг за всички култури. Използването на Ondo осигурява на земеделските производители устойчив растеж с оптимални ресурси, води до автоматизация на процесите и прецизиране на производството, увеличавайки добивите и маржа на печалбата. Ondo е подходящ за внедряване в оранжерии, лозя, овощни градини, царевица, зеленчукови, полски и маслодайни култури, като разполага с решения за малки, средни и големи производители.

Ondo е единственото напълно българско, цялостно иновативно решение за автоматизация в земеделието, състоящо се от хардуерно устройство, което се инсталира в стопанството с интегриран специализиран софтуер. Така се дава възможност на земеделските производители да проследяват и управляват в реално време своите площи от мобилно устройство или компютър, без да е необходимо да имат специфични технически познания и без да са постоянно на терен. За целта е разработен лесен за работа, потребителски ориентиран интерфейс.

Компания "Ондо Солюшънс" ООД участва активно и в процеса след закупуване на софтуера. Това включва анализ на изискванията, анализ на обхвата, персонални настройки, интеграция на системата, политики на потребителя, обучение и доставка. Компанията предлага на своите клиенти надеждна 24/7 поддръжка чрез мониторинг система. Благодарение на нея се правят анализи на функционирането на системата и се идентифицират потенциални проблеми в изключително ранен етап.

Екипът на Ондо Солюшънс се състои от 12 специалисти: програмисти с над 15-годишен опит в разработването на web и mobile приложения в сферата на интернет на нещата (IoT), мениджърски екип, който се представлява от експерт с над 20-годишен професионален опит в сферата на IoT, съчетан с 11-годишен професионален опит в областта на автоматизираното напояване и агроном с над 20-годишен опит в сферата на напояването и прецизното хранене на растенията. Научна консултация екипът получава от основателя на Центъра за интегрирана растителна защита.

За едва десет месеца от своето съществуване системата спечели доверието на Фонда Eleven, привлече финансиране за разработка и надграждане на своите продукти, внедрена е в 8 стопанства и предстои внедряването й в още 3. Вече се радва и на професионални признания - Ondo е носител на наградата на b2b Бизнес дебют на годината, има отличие за Зелена технология в конкурса „Най-зелените компании в България“ заради приноса си в пестенето на природни ресурси в земеделието, получи отличието за най-успешна иновативна фирма на Съвета по иновации към БТПП, а в края на миналата година получи и статуетка за Иновативно новостартирало предприятие от Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината".

Ondo планира разработването и тестването на нови функционалности и нови полезни модели на собствен експериментален терен - своеобразен шоурум, разположен в община Кресна. Ondo борави с активна маркетингова стратегия, която включва: разработени собствени канали като интернет сайт - https://ondo.io/bg/, канали в социалните мрежи Facebook, Instagram, LinkedIn, телевизионна, радио, печатна и интернет реклама, рекламни материали. Екипът на Ondo участва в специализирани форуми, онлайн семинари /“Инвестиции в автоматизираното земеделие: ползи и перспективи”, “Посока "Високотехнологично българско земеделие"/ и др. Ondo е световна запазена марка.

Kiwi TCMS https://kiwitcms.eu

Kiwi TCMS

Kiwi TCMS е проект с отворен код, които се разработва активно от български екип от 2017 година. Представлява система за управление и менажиране на софтуерното тестване, т.нар. test case management system. Използва се от QA инженери за целите на тестването на техните собствени продукти и им позволява по-лесно да вземат решение дали са говори за пускане следващата версия на пазара.

Нашата мисия е да трансформираме процеса на софтуерно тестване като го направим по-организиран, по-прозрачен и с повече отчетност за всеки в екипа. Преследвайки тази мисия ние превърнахме Kiwi TCMS от изоставено парче код във водещата такава система с отворен код в света! Към момента на кандидатурата по Kiwi TCMS са работили над 50 различни души и системата е преведена на повече от 20 езика. Всичко това се случва по модел на работа open source, при който всичко е напълно прозрачно. Мечтата ние е да се превърнем в най-добрия open source екип в България.

Към момента на кандидатурата Kiwi TCMS има над 270 000 изтегляния през платформата Docker Hub и над 8000 регистрирани потребителя в нашата Software as a Service платформа https://public.tenant.kiwitcms.org, която едновременно хоства както безплатни демо сметки така и активни сметки на нашите клиенти.

Отличия и награди:
- 2019: Open Awards winner, категория Best Tech Community от OpenExpo Мадрид;
- 2019: Kiwi TCMS става първата система за управление на тестването, с отворен код, регистрирана в платформата GitHub Marketplace и втората въобще система в категория "Testing";
- 2020: Kiwi TCMS става домакин на поток "Testing and Automation" на най-голямата ИТ конференция в Европа - FOSDEM Брюксел в партньорство с Linaro и SUSE. Продължаваме това партньорство и през 2021 година, онлайн;
- 2020: Mozilla Open Source Award winner - 10 хил. долара безвъзмезден грант от фондация Мозила, който екипът на Kiwi TCMS допълва до размер 10 хил. евро, за да стартира т.нар. open source bounty програма;
- 2020: Kiwi TCMS подписва партньорски договор с Microsoft за предоставяне на платен Software as a Service в платформата GitHub Marketplace;
- 2020: Финалист на .eu Web Awards 2020 организиран от EURId;
- 2020: Носител на марката "Високи постижения в иновациите" от конкурса "Иновативно предприятие на годината" на фондация "Приложни изследвания и комуникации";

Референтни клиенти:
- Мусала Софт, България
- Better Care, Словения
- BookingLive, Великобритания
- phpList, Великобритания
- Minds.com, САЩ
- Message Broadcast, САЩ
- QGIS, Португалия
- Seavus Educational and Development Center, Северна Македония

Работни партньорства:
- Вола софтуер, България
- Pionir, Сърбия
- Robot Framework Milano user-group, Италия
- Major League Hacking, САЩ
- Linaro, Великобритания
- SUSE, Германия

Повече информация:
- https://kiwitcms.eu
- https://kiwitcms.eu/blog
- https://github.com/kiwitcms
- https://github.com/marketplace/kiwi-tcms
- https://crowdin.com/project/kiwitcms
- https://opencollective.com/kiwitcms/expenses/
- https://hub.docker.com/v2/repositories/kiwitcms/kiwi/

ЗенХолд АД http://www.zenartvr.com

ЗенХолд АД

ЗенХолд ( ползващ запазена марка ZenArt) е създадена през 2020 г.
1. Кратка история -Тъй като разполагаме с най-добрите специалисти по фотограметрия и 3д дизайн, решихме да създадем наистина впечатляващо визуално преживяване. За целта създадохме каталог от различни световни дестинации, които първо сканирахме, а после с помощта на фотограметрията пресъздадохме във VR. Този продукт, предназначен за B2C пазара, качихме на световната гейминг платформа Steam, където получи отлични оценки от специалистите и от тн. early adopters.
Качеството на виртуалните ни преживявания е оценено от Epic, които ни включиха в грантовата си програма за най-добър разработчик на VR с техния енджин Unreal. Едва 85 разработчика от целия свят получиха това отличие - https://www.unrealengine.com/en-US/blog/epic-games-provides-over-42-million-in-epic-megagrants. Но също така разбрахме, че потребителският профил на финалния ни потребител е прекалено тесен и няма да можем да се само-издържаме, ако разчитаме само на тази линия на бизнес развитие.
2. Целеви пазар - - Идеята ни за пазарна реализация на нашето преживяване преживя обрат в развитието си за много кратко време. Пренасочихме се от финални клиенти към B2B клиенти, които се нуждаят от оптимизиране на работните си процеси и оперативните си бюджети, чрез VR. Огромно предимство на целевия ни пазар е, че не е тясно профилиран – бизнес клиентите ни принадлежат към разнообразни, глобални бизнес вертикали. Бизнеси от производството, автомобилостроенето, медицината, образованието, логистика, хранителни вериги и тн вече активно ползват VR при обучението на персонала си и оптимизацията на процесите си. Според доклад на PwC от 2020, 23,5 М работни места ще използват VR услуги за обучение на персонала си до 2030 г. VR използвана в бизнеса (B2B), ще нарасне от $ 950 М през 2020 г. до 4,26 млрд. долара през 2023 г.
3.Развитие на бизнеса След като пуснахме на пазара Zen Universe, разбрахме, че въпреки, че е много иновативно приложение, https://store.steampowered.com/app/1281600/Zen_Universe/, само по себе си то не решаваше някой практически проблем на потребителите. В този ред на мисли, решихме, че в името на бъдещето на фирмата, следва да се преориентираме към клиенти, които имат практическа нужда от внедряване на VR преживявания.
Употребата на VR дава възможност за извършване на рискови действия, за преживяване на критични ситуации, които рядко се случват в реалния живот - например служител на каса би могъл чрез VR средата да преживее ситуация на въоръжен грабеж и да се обучи как да действа в рискови ситуации, докато реално се намира в безопасността на контролираната среда. Това важи и за други ситуации и е приложимо в широк спектър от бизнес индустрии и сценарии. Това наложи промяната на бизнес модела - от B2C към B2B. Също така преминахме към проектна работа по задание. Наложи се да персонализираме VR сценариите и средата според бизнес нуждите на клиента. Доказателство, че пазарът има нужда от нашия бизнес, вече имаме в лицето на най-солидния възможен клиент - армията на САЩ. Разработваме за тях VR медицински проект за оказване на първа помощ на войници в полеви условия и благодарение на тези взаимоотношения, вече се само-издържаме.

 

Златко Захариев / Rouster / Eumoirous Ltd. https://rouster.eu

Златко Захариев / Rouster / Eumoirous Ltd.

Eumoirous е стартираща компания, която се занимава ексклузивно с разработката на своя продукт Rouster. Rouster е следващото поколение персонален компютър - изчислителната му мощ е изцяло в облака, а самият той се побира в портфейл. Той се използва с помощта на т. нар. „тънки клиенти“ , които го превръщат във всяко устройство, което е необходимо: лаптоп, настолен компютър, таблет, конзола за игри и т.н. или с помощна на вече наличен хардуер (лаптоп, настолен компютър или Android/iOS устройство). Rouster компютрите елиминират нуждата от предварителна инвестиция в хардуер. Вместо това потребителите заплащат месечна такса само за това, което използват. Те могат да бъдат надграждани неограничено без това да изисква закупуването на нов хардуер. Усещането от използването на Rouster е неразличимо от това на конвенционален компютър, като това прави Rouster подходящ за цялата гама дейности изискващи компютри - от сърфиране, гледане на филми и слушане на музика до работа и играене на компютърни игри.

Отличия и награди:
- Изследовател в програмата NGI Explorers
- Финалист на SalzburgAG Innovation Challange #4
- Специален победител на StartUpLive Sofia
- Полуфиналист на Webit founders games
- Многократни участия в различни форуми и конференции - WolvesSummit, Collision, LaToken, Podim, InfoShare, Webit, Techsilvania и др.

Информация и демонстрация:
https://youtu.be/I0GIZnN0LXA
https://rouster.eu

Знам.бе https://znam.be/

Знам.бе

Ние от Знам.бе вярваме, че образованието трябва да е максимално достъпно до всички в България и е необходимо да се повиши общата грамотност на населението. Основният ни фокус е върху децата и тяхното образование и възпитание най-малкото защото утре ще живеем в света, който те градят.

Това бе и първоначалната идея, върху която развихме Знам.бе като по-мащабна концепция - да представим актуални за времето подходи и инструменти за учене, съобразени с интересите и спецификите на младите хора в страната. За целта създаваме електронни и физически продукти, които разпространяваме до всяко дете в България. Голяма част от усилията ни са съсредоточени върху разработването на онлайн платформа за интерактивни уроци, насочени към учениците във всички класове. Моделът, върху който са изградени уроците, е базиран на принципа „проба-грешка”, което стимулира децата да бъдат дейни участници в процеса на учене, да експериментират и да не се притесняват от допускането на грешки, превръщайки ги в естествена част от усвояването на знания за света.

Интерактивните уроци на Знам.бе могат да служат като чудесен инструмент за по-добро възприемане на стандартизирания учебен материал, заложен от МОН. Подходящи са както за самостоятелни занимания за децата у дома, така и за използване от учителите по време на редовните учебни занятия, тъй като дават допълнителен поглед и друга перспектива. Предвидени са и уроци, които не са заложени в учебната програма, но предоставят на децата съществени знания и умения за „света на възрастните”, от който те скоро ще бъдат част. Такива важни и релевантни теми са финансовата грамотност на младите хора, умението да презентират себе си и идеите си, знанията как да се ориентират в медийна среда и да отсяват информация, критичното мислене и др.

Стартирахме със създаването на въпросник за професионално ориентиране, който да покаже евентуалния път на развитие на детето. В основата си този въпросник стъпва на пет-факторния психологически модел (Big-5) за личностни черти и взима предвид рамката на европейската комисия (ЕК) за ключовите компетентности на бъдещето. Запознаването с професиите на бъдещето и нужните умения за реализация в тях е изключително полезно, защото прокарва така необходимия мисловен мост между акумулирането на знания в училище и прилагането им после на практика в „живия живот”. Разбирането на корелацията между двете е в основата на повишаването на мотивацията у децата и подпомага процеса им на реализация в бъдеще.

В желанието си да бъдем точно толкова полезни и на учителското съсловие в страната, създадохме първия образователен подкаст у нас – „За Учителите”. Той се превърна в чудесен източник за обмяна на опит и знания, както и за създаване на общност от активните учители в България. Целта ни е да покажем добрите примери и успешните практики в българското образование, които се случват всеки ден и могат да послужат за вдъхновение на други учители от цялата страна.

Повече за нас можете да научите тук:
-> https://znam.be/
 

Криптоапс ЕООД https://gostartups.net

Криптоапс ЕООД

GoStartups е стартираща компания основана през началото на 2018 година от Мартин Куванджиев. Целта на компанията е да подпомага стартиращи и вече стартирали компании в дефинирането на продукта, създаването му и внедряването му на пазара. По този начин GoStartups работи в полза на българската икономика и стимулира реализацията на ИТ проекти с потенциал за обещаващо високи резултати в международен мащаб.

Компанията се отличава с отличното качество на изпълнение и много висок процент на успеваемост на проектите, разработени от екипа. Основният продукт на компанията е бизнес модел за бързо внедряване на новаторски продукти, който е уникален по рода си и е доказал своята успеваемост на световно ниво през 2019 г. и 2020 г.

GoStartups вярва в развитието на българските ИКТ продукти и поради тази причина около 25% от дейността на компанията в България е pro bono (без заплащане от клиента), като това се случва само и единствено за стартиращи български продукти с ограничен начален капитал. През 2020 година компанията е внедрила на пазара 6 нови български продукта и 5 международни. Общият брой потребители на продуктите, създадени от GoStartups, надвишава 700 000 души в световен мащаб.

Като иновативна компания, GoStartups използва технологии, които са нови на пазара. През 2020 година екипът от ИТ специалисти допринася за развитието на множество open source проекти като Coveralls, Fastlane, NodeJS, Trezor Blockbook и Slather, JOSE-Swift, Hamilton, AuraConnect.

Иновативни технологии, които GoStartups използва през 2020 година:
- CoreML - Machine Learning платформа от Apple
- TensorFlow
- Tesseract + OpenCV
- ARKit - Augmented Reality
- Bitcoin, Ethereum and Aethernity SDK - Blockchain Development

Продукти, внедрени от GoStartups през 2020 година:
- Helpy.BG - Платформа за безплатни услуги за България
- Activ5 - приложение за фитнес тренировки в домашни условия
- ActivForce - приложение за физиотерапия
- xChange.bg - мобилно приложение за най-голямата борса за криптовалути в България
- Protecto - Мобилно приложение за сигурно криптиране и декриптиране на файлове
- MRZ-Read - фреймуърк за разпознаване на MRZ информация на документи от снимки
- æLink - проект, който свързва различни блокчейн технологии, за да могат да комуникират и изпълняват транзакции помежду си
- Assetify - бизнес ориентирана платформа за осигуряване на кредит със залог в криптовалута
- DroneMapsBG - Карти за пилотите на дронове в България

Награди, спечелени през 2020 година:
- Победител в Starfleet 2020
- Победител в Human DeFi Hackathon
- Tech Professional of the Year - Global Tech Summit

Мисията на екипа е да създаде устойчива среда за предприемачество и разработка на решения, като същевременно непрестанно споделя публично за своите проекти, намерения, опит, ноухау и бизнес ползи при участие в дейността на проекта. За да отговори на високите очаквания за продуктивност и качество, характерни за висококонкурентния ИТ сектор, GoStartups прилага в работата си съвременни технологии и разрешава бизнес предизвикателствата си с модерни процеси на работа. Равносметката за успеха на стартъпа през последните години сочи, че GoStartups има висок принос за позиционирането на българския ИКТ бранш на международната сцена чрез уникалния по рода си подход за работа.

ОС ИМПЛАНТС http://www.osimplants.com

ОС ИМПЛАНТС

OS IMPLANTS е биотехнологична компания, която съществува върху основата на вярването, че медицината на бъдещето е силно технологична и пряко свързана с концепцията за персонализираност. Сигурни сме, че сега е правилният момент, тя да съществува. Не вчера, не утре - днес. Намираме се в зората на персонализирата медицина, която ни учи да поглеждаме по-дълбоко в индивидуалността на пациентите. Технологичната готовност на света ни позволява да създаваме иновативни полимери и технологии, чрез които драстично да променяме статуквото. Все още на хоризонта няма много силна конкуренция, защото, за да се занимаваш с биотех предприемачество се изискват широк кръг от знания, включително инженерни, мениджърски, медицински и технологични. Само с любов и страст в днешно време не можеш да станеш добър откривател. Имаш нужда от стабилен екип, от добра визия, от правилно разпределени ресурси и разбира се, финанси, с които да се обезпечи целият проект. Аз и моят екип сме правилната лодка, за вълната на биотехнологичната революция, защото дори за краткото си съществуване, лодката бързо се превръща във фрегата. За краткото си съществуване:

Успяхме да привлечем инвестиция от 15 000 E, под формата на грант от EIT European Institute for Technology and Innovation, в подразделение чисти технологии, управляван в България от Cleantech Bulgaria;
Създадохме 3D принтираща платформа с хардуерна и софтуерна част, която има възможност да принтира с различни материали;
Създадохме 3 продуктови линии, включително Анатомични, Хирургични модели и Хирургични водачи;
Продадохме първите си 50 продукта;
Спечелихме наградата за „Най-добър Стартъп“ според Innovation Accelerator Bulgaria;
Спечелихме награда „Високи постижения в Иновациите“, връчена от Президента на Република България ген.Румен Радев;
Спечелихме награда „Иновации в медицината“, връчена от швейцарския посланик у нас Мюриел Берсе Коен;
Наградени сме от класацията на Дарик Радио, за 40 под 40 млади и вдъхновяващи лидери;
Част от селекцията за 2020 на FORBES BULGARIA 30 под 30 лидери, променящи света;
Работим с най-големите ветеринарни клиники в България и с две големи Хуманни клиники;
Имаме три успешни клинични случая във ветеринарната медицина;
Също пандемията оказа голям натиск върху OS, но ние в рамките на дни преориентирахме производството си, за да станем част от фронта, който помага на медицинските специалисти, чрез принтиране на предпазни шлемове и адаптори за обдишватели.

Веднага подкрепихме и студентите по медицина, които преминаха на дистанционно обучение, чрез производството на анатомични модели, всеки студент вече може да се обучава вкъщи по достъпен и ефективен начин.

Именно тези ни успехи ни карат да мечтаем още по-напред. Мечтаем за високотехнологичните био-хангари на бъдещето, пълни с революционна автоматизирана система от принтери, които обслужват поръчки от цял свят. Денонощната им автономна работа би довела до революция по начина, По който произвеждаме медицински продукти - техните качества и бързината, с която те се изработват. Но най-важното е именно персонализираността спрямо конкретните нужди на пациента. Защото винаги пациентът е в центъра. Той е смисълът на това лекарската професия да съществува. Посланието, което отправяме към света, е свързано именно с това дълбоко твърдение - че можеш да помагаш независимо от това дали си лекар и работиш в болница, или си биотехнологичен предприемач, който чертае нови хоризонти в медицината.
 

Юбитрак България http://www.ubitrack.eu

Юбитрак България

Ubitrack е доставчик на футболни данни за представянето на футболистите. Прилагайки компютърно зрение върху видео материал от мачове, системата ни автоматизира процеса по извличане на данните, като гарантира високо качество и точност, и ниски разходи за извличането.
Започнахме разработване на системата ни и услугата през 2018, като фирмата е основана през 2019 година. До момнета за развитието на услугата си сме получили подкрупа от отбори от първа и втора професионална лига в България, аналитични фирми от Италия, Испания и Белгия. Вече имаме десетки обработени мачове, като сме в преговори за покритие на първата си цяла лига. До момента сме генерирали €220 000.
В края на 2019 получихме инвестиция от Overkill Ventures.
Услугите ни са най-интересни за отбори и първенства, които не могат да си позволят установените решения на пазара. В момента сме в разговори за партньорство с аналитични фирми и фирми обслужващи фенове в Белгия, Бразилия (под патронажа на телекома Телефоника) и Италия. За разлика от конкурентите ни на пазара, които предлагат изключително данни за събитията в един мач (пасове, удари, единоборства и т.н.), ние предоставяме данни за събитията и позиционни (позицията на всеки обект на терена няколко десетки пъти в секунда) данни. Тъй като в момента тези данни се извличат само с помощта на GPS трекри, но само за собствения отбор и без топка, предоставянето на позиционни данни за двата отбора, топката, дори и съдиите се смята за следващата стъпка в развитието на индустрията.
Следваща стъпка в развитието ни е навлизането и в други спортове. Нашата цел е Ubitrack да е най-големият доставик на спортни данни в света.
Вече имаме отличия, като Иновативно предприятие на годината за 2019, финалисти на pitching състезанията на конференциите TechChill и World Football Summit.

Новини

24.02.2021

Победители в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2020 г.

За 10-а поредна година на официална церемония бяха отличени победителите в отделните категории на конкурса „Наградите на БАИТ”. За първи път събитието се проведе във виртуално студио и...

08.02.2021

Известни са номинираните в отделните категории на конкурса Наградите на БАИТ за 2020г.

След гласуването на журито вече са известни номинираните в отделните категории на „Наградите на БАИТ“ за 2020 г. Победителите ще бъдат обявени на официална церемония на 24 февруари 2021...

12.01.2021

93 кандидатури за „Наградите на БАИТ” за 2020 г.

93 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до края на срока за участие в 10-то издание на конкурса „Наградите на БАИТ“. Най-много подадени проекти има в...

 

Златен спонсор

АЛСО България

Със специалното участие на bTalks

bTalks

Сребърен спонсор

Datecs Акронис България

Бронзов спонсор

Ciela Norma Ardes Ърнст и Янг България

Партньори

БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ БНР Bloomberg TV Bulgaria Computerworld CIO TechNews Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Национално сдружение на общините в Република България Eleven ПРЕДПРИЕМАЧ b2b Media Sofia Tech Park JA Bulgaria Pixelmedia.bg Инженер.bg ДигиталнаИндустрия.bg БТПП БСК DevStyler